Ковид-19 е на къса каишка, контролираме го. Трябват 6 седмици,

...
Ковид-19 е на къса каишка, контролираме го. Трябват 6 седмици,
Коментари Харесай

Проф. Витанов: На всеки заболял от ковид ще имаме по десетима с грип

" Ковид-19 е на къса каишка, направляваме го. Трябват 6 седмици, с цел да пристигна вълната и да се вдигне. С грипа е по-неприятно, защото тази година ще тръшне Ковид, само че не напълно. Грипът се популяризира, чака се грипна зараза и в други области. Пригответе се за по-дълга грипна зараза, идва в София и бройте два месеца. В средата на март би трябвало да се отървем и от грипа, и от Ковид ", съобщи математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма да забележим по-висока Ковид вълна от грипната. На всеки болен от Ковид-19 ще имаме по десетима с грип, счита той Проф. Витанов означи, че равнене сред грипа и Ковид-19 ще се получи през април.

По думите на математика броят на приетите в болница с Ковид-19 ще нараства постепенно, само че там обстановката е под цялостен надзор. Грипът обаче може да докара до дефицит на кревати в лечебните заведения.

" За Ковид човек би трябвало да съблюдава отдалеченост от два метра. Най-хубавият надзор е този, който не се вижда. Маските ще се върнат, когато отидем на равнище 3, в този момент цялата страна е на равнище 0. Трудно ще опрем до такава степен. За грипа ще вземат решение дали да се носят маски. Пикът на грипната вълна ще пристигна през февруари ", сподели още проф. Витанов.

В Бургаска област оповестиха грипна зараза. Нараства броят на заболелите от грип в доста други градове. От Министерството на образованието оповестиха подготвеност учениците да излязат в грипна почивка.

" Областният щаб взе решение да разгласи грипната зараза от 12 до 17 януари. На 17-и ще има още веднъж събиране на регионалния щаб за удължение или преустановяване на грипната зараза. 10% от популацията на регионалния град предстои на наблюдаване и заболеваемостта се пресмята в промили. 215 е заболеваемостта в Бургаска област. При под 150 промила можем да си позволим да отменим грипната зараза, само че има доста други фактори ", съобщи епидемиологът от РЗИ-Бургас доктор Мирослава Киселкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР