Ковчегът на Навални пристига в Борисовското гробище, което се намира

...
Ковчегът на Навални пристига в Борисовското гробище, което се намира
Коментари Харесай

Погребват Алексей Навални

Ковчегът на Навални идва в Борисовското гробище, което се намира на към 30 минути пешком от църквата, в която се организира опелото, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпреки засиленото наличие на силите за сигурност в Москва, по-рано се организира траурната гала за съперника на Кремъл Алексей Навални, който умря преди две седмици в затвор в Арктика, съобщи ДПА.

Близо до църквата, отдадена на иконата на Божията Майка " Утоли моята тъга " в московската община Марино, опечалени хора, носещи цветя, се събраха към металните загради, с цел да се сбогуват с опозиционния водач.

При внасянето на ковчега в църквата множеството приветства и скандира името на Навални.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш сподели, че по незнайни аргументи фамилията и уредниците са получили тялото му от моргата по-късно от предстоящото , което значи, че опелото и погребението може да се забавят.

Иван Жданов – един от главните съдружници на Навални – сподели, че катафалката с тялото на опозиционера е пристигнала в московската черква, съобщи " Ройтерс ".

Десетки коли на незабавните служби и униформени чиновници заеха позиции от рано сутринта. Полицията също по този начин сложи железни огради към обширна зона преди началото на церемонията.

Полицаи ревизират документите и персоналните такъми на минувачите и се появиха известия, че мобилните интернет услуги в региона са изключени. Появиха се и известия, че в църквата е била сложена записка с молба хората да не снимат и да не фотографират.

Екипът на Навални през вчерашния ден прикани хората да участват на опелото и на погребението макар предстоящото полицейско наличие. Говорителката му сподели, че би трябвало да участват всички хора, за които политическата работа на Навални е била от голяма важност.

През последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в памет на Навални тук-там в цялата страна.

Засилените ограничения за сигурност демонстрират, че даже след гибелта си Навални, който бе главният противник на президента Владимир Путин през последните години, остава забележителен източник на паника за управляващите, разяснява ДПА.

Поддръжници на Навални, родственици и бранители на човешките права упрекват Путин, че е наредил убийството на опозиционния водач. Кремъл отхвърля тези обвинявания и продължава да се приготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се чака Путин да бъде определен за пети мандат.

Екипът на Навални има намерение да следи погребението онлайн по интернет. Според ДПА немският дипломат в Русия Александър Граф Ламбсдорф също ще участва.



Приятели на Навални също по този начин приканиха хората в Русия и в чужбина да изразят поддръжката си през днешния ден.

" Елате и придружете Алексей Навални в последното му пътешестване, в случай че сте в Москва. Всички тези, които не могат да бъдат тук по най-различни аргументи, ще ви благодарят ", написа в " Телеграм " опозиционният деятел Леонид Волков. Волков живее в заточение и бе непосредствен поддръжник на Навални.

Според управляващите Навални е умрял на 47-годшна възраст на 16 февруари в затворнически лагер в съветския Ямало-Ненецки самостоятелен окръг на към 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата към гибелта му не са изяснени.

Твърди се, че политикът, отслабен от предходна офанзива с отрова и многократни престои в изолатора на лагера, е примрял в заледения двор на пандиза и е умрял макар опитите да бъде реанимиран.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР