Коучинг майсторът Моузес Налока идва в Пловдив като гост-лектор на

...
Коучинг майсторът Моузес Налока идва в Пловдив като гост-лектор на
Коментари Харесай

Моузес Налока: Бизнесът е духовна игра, в която има 80% псих...

Коучинг майсторът Моузес Налока идва в Пловдив като гост-лектор на женската конференция Кайзен. Тя ще събере на едно място сполучливи дами, постигнали доста в сфери като предприемачество, публицистика, маркетинг, психотерапия, фешън дизайн, ресторантьорство и други. Събитието е на 7 август в Пловдив и на 21 август във Варна.

Моузес е топконсултант на Success Resources и формалният представител на Тони Робинс за България.

Ако един млад бизнесмен желае да бъде сполучлив, той първо би трябвало да открие казуса и по-късно да откри метод да го позволи

Главният урок, който трябваше да научим в пандемията, е силата да се приспособяваме в несигурни времена

Парите умножават твоята еднаквост, те демонстрират това, което си ти

- Моузес, да вземем един младеж,който желае да стане бизнесмен. Какви са стъпките, по които да тръгне?

- Първата стъпка е да имаш духа на бизнесмена - това е човек, който има ясна визия за нещата и е подготвен да предприеме опасности, с цел да я реализира. Предприемачът вижда нещо, което сега не работи, само че той желае да сътвори нов метод. Или е подготвен да усъвършенства развой, който към този момент съществува. Ако един млад бизнесмен желае да бъде сполучлив, той първо би трябвало да открие казуса и по-късно да откри метод да го позволи.

В историята има доста образци. В началото на 20. век Хенри Форд е схванал, че хората имат потребност от средство за напредване и основава „ Модел Т “ - автомобилът, който доста разшири обсега на напредване и разреши на хиляди американци да стигат до всяко кътче на континента.

Ето, казусът тогава е бил: по какъв начин можем да увеличим броя на колите, които произвеждаме, и по какъв начин да ги създадем налични за повече хора.

И Хенри Форд, който е един от моите герои, съумя да позволи този проблем. Нещо повече - той усъвършенства поредно конвейерното произвеждане, въвеждайки движещата се поточна линия, и по този начин направи дребна гражданска война.

Така че, в случай че младият бизнесмен си зададе въпроса: по какъв начин с бизнеса си да съм потребен на хората - и откри отговора, няма подозрение, че той ще бъде сполучлив бизнесмен.

Има и различен модел и той идва от моя другар Ричард Брансън

С холдинга си " Върджин Груп " той не сътвори нито влака, нито самолета, само че усъвършенства услугата като прекарване на клиента. И с това е друг в един пазар, който имаше същински апетит за смяна. Днес, когато в Англия би трябвало да се кача на трен, постоянно предпочитам " Върджин ", тъй като прекарването е по-добро от всички останали.

- Пандемията към COVID-19 промени икономическите условия в света. Как работеха в тази по-различна среда огромните финансови мозъци?

- С COVID-19 никой не очакваше тази обстановка да рефлектира в световен мащаб. В последните 8-9 години във финансовата сфера имахме пазар, който непрекъснато пораства, пораства, пораства. Така че множеството специалисти чакаха в един миг да се случи срив, само че никой не очакваше той да се случи тъкмо по този метод. Дори през м. април фондовата борса слезе на минус - и това беше исторически миг!

Вярвам, че световната пандемия сътвори осъзнатост. Всеки бизнес в света беше провокиран да промени нещо. Бизнесът е една духовна игра, в която има 80% логика на психиката и 20% механика, доктрина. Познавам бизнеси, които съумяха да пораснат извънредно доста в тази комплицирана обстановка, други – за жалост затвориха. Главният урок, който трябваше да научим в бизнес света е силата да се приспособяваме в несигурни времена.

Защото, когато всичко е устойчиво, много хора могат да бъдат сполучливи

Но когато имаш предизвикателство, въпросът е: можеш ли да се промениш по този начин, че да продължиш да добавяш същата стойност в бизнеса си. Затова в международен проект имаме компании като ZOOM и AMAZON, който съумяха да реализират по-висока облага, само че да вземем също Domino`s Pizza - още в първия локдаун те съумяха да усилят оборота си с над 20% и наеха близо 25 хиляди нови чиновници.

- Какво са за теб парите?

- Парите имат доста и разнообразни смисли, само че аз имам едно главно определение за тях - парите са добавена стойност. Примерно за теб 10 хиляди може да са доста, а за един милиардер 10 хиляди са нищо. Т.е. парите са просто добавена стойност.

Имам и други дребни избрания. Първо, парите са нещо положително, второ - парите са значими, и трето - те са средство, което ти оказва помощ да живееш един по-добър живот. Освен това ти разрешават да осигуриш по-добро качество на живот за хората, които обичаш.

- Парите обаче още имат силата за основават или да унищожават. Да трансформират индивида в плебей или в стопанин. Къде е тънката разлика сред едното и другото?

- Това е един прелестен въпрос. Аз го чаках, тъй като в края на своя ден ти можеш да бъдеш един прелестен човек. И когато имаш пари, да продължиш да бъдеш този прелестен човек.

Но можеш да бъдеш и един ужасяващ човек с пари

И колкото повече пари имаш, да ставаш още по-алчен и злобен. Т.е. парите умножават твоята еднаквост, те демонстрират това, което си ти.

Ако си добър човек и имаш пари, ти ще станеш още по-добър човек. Ако си лаком и свидлив, ти ще станеш още по-лош човек. Ще имаш доста пари, само че ще продължиш да се държиш по този метод.

- Преди месец Ивет Горанова завоюва квота за присъединяване в Летните олимпийски игри в Токио, откакто се класира първа на ​квалификационния шампионат по карате в Париж. Това е огромен триумф за страната ни - заслуга за този орден обаче има и твоят екип. Разкажи ни какво се случи в Париж.

- В началото на юни бях в Лондон, преди малко бях завършил с присъединяване си в събитие с Тони Робинс. Тогава в екипа ми получихме позвъняване от Българската федерация по карате, споделиха че имат потребност от съпорт. От федерацията бързаха, тъй като имаха полет след 3 дни за надпреварите в Париж. Нямах кой знае какъв брой време да се приготвя, погледнах графика си, имах свободен час на идващия ден и го отделих за тях. Разговарях с треньора им и той ми даде малко елементи за всеки играч.



Исках да ги стимулирам да играят играта си на най-високо равнище. Казах им: когато излезете на татамито и започнете да се биете, в случай че почувствате потребност от моя съпорт, аз ще бъда там - за вас. Точка!

На идващия ден пътувах за България, имах планувани срещи и таман тръгвах за вечеря, се обажда един от асистентите ми. Съобщи ми, че Ивет Горанова е измежду 4-мата спортисти, които отиват на Олимпийските игри в Токио. И добави: обадиха се, че тя има потребност да приказва с теб. Прибрах се бързо вкъщи, започнах да диря преводача. Ситуацията се оказа комплицирана,

аз съм в София, Ивет - в Париж, а преводач​ът някъде в друга точка по света.

Имахме 20 минути, преди Ивет Горанова да излезе за последната си борба. Успях да приказвам с нея, в този миг тя беше изтощена и изнервена. Като коуч трябваше да прекатурна обстановката - и тя да излезе победител. И тя го направи, и освен това - завоюва златния орден. Успехът <210> е свръхестествен, тъй като за първи път българското карате отива на олимпийски игри. А Ивет е в десетката на най-хубавите състезатели в света.

- Как го реализира, каква техника приложи?

- Вярвам, че триумфът оставя следи! Ако успееш да спреш и да направиш разбор на тази специфична обстановка, в която си съумял, ти постоянно ще можеш да дублираш триумфа. Само че в множеството случаи ние забравяме своите триумфи, мозъкът не помни по какъв начин ги е постигнал. Затова първият ми съвет е: стой за малко и анализирай!

Вторият ми съвет е да стъпиш на вярата на някой различен в теб. Понякога попадаш в обстановка, когато нямаш мощ да се оправиш самичък. Такава беше и обстановката с Ивет - в Париж тя имаше потребност “да стъпи” върху моята религия в нея. Помогна й също вярата на нейния треньор. И по този начин завоюва.

И третата стъпка е: постоянно предприемай дейни дейности - това е формулата, която би помогнала на всеки.

Визитка:

Моузес Налока е реномиран интернационален представител, бизнес съветник и бизнесмен. Той е формален представител на Тони Робинс за България.

Роден в Уганда, Източна Африка, той израства в Италия. Учи право, само че стартира своя първи бизнес едвам на 23 години. Моузес е топконсултант на Success Resources - международна компания за образуване на семинари, подкрепящи събития на Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и други. Повече от 15 години Моузес оказва помощ на хората да играят играта на живота на едно по-високо равнище. През последните 4 години е част от най-близкото обграждане на Тони Робинс, чиито фенове са хора като Доналд Тръмп, Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри. В момента Моузес работи с компании като специалист, промотира и провежда събития със международни специалисти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР