Костов се заиграва с данъчната система Бившият премиер Иван Костов

...
Костов се заиграва с данъчната система Бившият премиер Иван Костов
Коментари Харесай

Иван Костов тръгна по ръба на данъчния популизъм

Костов се заиграва с данъчната система
Бившият министър председател Иван Костов изрази недовошство от редица антикризисни ограничения на държавното управление, като призна триумфа на други. В същото време той се заигра с популистката концепция за въвеждане у нас още веднъж на прогресивната данъчна канара.
"Безвъзмездно разпределяне на пари на нуждаещите се не е допустимо, тъй като са лимитирани ресурсите, с които разполагат ръководещите, другояче ще излезем с голям недостиг ", отбрани Костов сегашната политика на кабинета.
"ЕС споделя, че ще спадне Брутният вътрешен продукт със 7,2%, това са 8,5 милиарда лева Правителството няма от кое място да извади тези 8,5 милиарда лева, с цел да компенсира всички спаднали приходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки апели. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са естествените. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна ", уточни някогашният министър председател в изявление за БНР.

Костов акцентира, че ограниченията за икономическото превъзмогване на вредите от рецесията освен в България, само че и в доста други страни са взети под натиска на обществото.

"Беше добре, че бяха готови необятна палитра от ограничения, включващи кредитни ваканции, отсрочване на обслужване, безлихвени заеми и грантове, вдишване на част от възнагражденията на работещите. Ясно е, че държавното управление би трябвало да изпреварва събитията и то се пробва да го прави. Целият свят е неопитен за рецесията и това се вижда отвред ", установи Иван Костов.

Според някогашният министър председател мярката за понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл е обидна и доста несъответстваща.

"Тя унищожава доста салда в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия бранш. тъй като, в случай че той беше на ярко, щеше да е заинтригуван да възвръща данъчен заем - купуваш и плащаш с 20% Данък добавена стойност, а по-късно продаваш с 9% Данък добавена стойност, това поражда подозрение, че секторът е доста надалеч от редовност ", възмути се някогашният министър ръководител.

Костов запита за какво навръх този "нередовен и сив бранш " се дават тези облекчения и допусна, че е резултат на напън, на който държавното управление не е трябвало да се подава.

По думите на Иван Костов в България би трябвало да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за приходите, и за налога върху облагата. Той беше безапелационен, че е несвоевременно да се трансформира данъчната система в средата на годината, тъй като няма да може да се регистрира по какъв начин се е отразила рецесията върху бюджетните доходи, което пречи на планирането и на икономическите тактики за напред.

Идеята да бъде основана държавно дружество „ Държавна петролна компания “, което да има лични бензиностанции и складови бази в цялата страна, Иван Костов дефинира като извънредно недомислена и изрече съмнение, че това се прави за отплата на един неработещ орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията.

"Като върнем страната в бранша, какво ще се случи? Не знам по какъв начин ще огледа на такова нещо Европейска комисия ", запита още той и уточни, че страната би трябвало да отдели производителят на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от притежателите на бензиностанциите, с цел да няма отвесна монополизация на бранша. "Тогава ще има естествена конкуренция. Защо не се направи това? ".

Иван Костов уточни, че България се оправя относително добре в рецесията, провокирана от пандемията от Covid-19 и дефинира два индикатора, които дават картината.

"Единият е броят на дейните случаи. Когато броят на дейните случаи стартира да спада и това стане трайна наклонност, това е миг, че сме се справили. Този брой още в България не спада, съгласно известията на оперативния щаб. Вторият индикатор е броят на клиничните случаи - тъкмо този брой следи министър председателят, доколкото знам, дружно с тези, които са на интензивно лекуване. Там не може да се открои наклонност към понижаване. От тази позиция е мъчно да се каже дали сме се справили ", сподели той.

Костов разяснява казаното от проф. Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб, че броят на случаите на новозаразени са се удвоили за един месец: "Не е два пъти, а 2,68 пъти ", поправя задочно думите на проф. Контарджиев Иван Костов и съобщи, че добре би било в щаба да бяха поканили и специалисти от Националния статистически институт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР