Косовският президент Вьоса Османи отново призова да бъдат наложени санкции

...
Косовският президент Вьоса Османи отново призова да бъдат наложени санкции
Коментари Харесай

Косово: Сърбия планира нови нападения

Косовският президент Вьоса Османи още веднъж прикани да бъдат наложени наказания на Сърбия поради нападението в Банска на 24 септември, заяви вестник „ Коха диторе ".

Османи насочи този апел по време на Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, която се организира през вчерашния ден в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Косовският президент акцентира, че разполага с информация от косовските институции по сигурността и от сътрудниците на страната, че Сърбия възнамерява нови набези в Косово.

„ Ние работим с нашите сътрудници в Европейски Съюз, с цел да повишим сигурността в Косово, изключително аспекта на сигурността към границата със Сърбия и второ, с цел да бъдат отстранени ограниченията против Косово. Наложително е да има ограничения против Сърбия поради акта на експанзия, осъществен на 24 септември. За страдание до момента не са подхванати дейности и при положение, че не бъдат подхванати и отсега нататък дейности или ограничения във връзка с Сърбия, Сърбия ще одобри това като тип тласък. Всички информации, които имаме са (потвърждение на това), че Сърбия възнамерява нови набези " в Косово, сподели Османи.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Белград и Прищина водят договаряния за нормализиране на връзките си под егидата на Европейски Съюз.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че има положителни вести във връзка с разговора сред Косово и Сърбия.

„ Диалогът сред Косово и Сърбия, в който инвестирахме доста време и сила, мина през възходи и падения, доста рецесии, само че също по този начин и решения като (споразуменията за) персоналните карти, регистрационните номера на колите, енергетиката и други. В последните дни имаше положителни вести – и двете страни (по разговора, Косово и Сърбия) се движат постепенно, само че най-малко има придвижване, а ние би трябвало да ги насърчим да се движат още повече, защото това е единственият метод да имат ясна европейска вероятност ", съобщи Борел.

В северното косовско село Банска на 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа " Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе задържан, само че ден по-късно бе освободен от сръбските управляващи. Интерпол издаде интернационална заповед за арест на Радойчич.

Прищина упрекна Сърбия, че стои зад офанзивата, а Белград отхвърли да е взел участие в организация на нападението или да е знаел за планирането му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР