Косовският премиер Албин Курти се срещна с посланиците на пет

...
Косовският премиер Албин Курти се срещна с посланиците на пет
Коментари Харесай

Протестите в Косово продължиха, Курти обвини Сърбия, че използва "група екстремисти"

Косовският министър председател Албин Курти се срещна с посланиците на пет западни страни в страната си по същото време като сръбския президент Александър Вучич в конфликт с косовски сърби.

НАТО осъди като " тотално неприемливи " офанзивите, при които бяха ранени миротворци от Италия и Унгария. Според италианския външен министър Антонио Таяни трима от военните са в " съществено, само че не и животозастрашаващо ", положение. Европейският съюз в това време работи за нова среща Курти-Вучич, както се от думи на специфичния представител за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Протестите в това време в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич - трите града, разтърсени от недоволството на косовските сърби. Местни медии описаха обстановката като спокойна към този момент. Източници на " Свободна Европа " споделят още, че част от определените кметове албанци работят на място в постройките все още, само че други - отдалечено.

Курти: Само Вучич е отговорен

Курти съобщи, че " група екстремисти " биват употребявани от Белград в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич, където етнически албанци пробваха да стартират работа отпред на локалните управляващи след избори, бойкотирани от " Сръбска листа ", водещата партия в района, обвързвана с Белград.

 Протестите в Косово продължиха, Курти упрекна Сърбия, че употребява
© Reuters

По думите му, от Kossev, не може да става дума за " митинги ". Виновен за ставащото е " само " Вучич, изясни той, три дни откакто Западът и прилежаща Албания дадоха знак, че не утвърждават решението на Прищина кметовете да стартират работа в обитаемоте най-вече със сърби общини. Още в средата на май те желаеха Косово да се въдържа от решения, които може да нагнетят ситуацията. Такова предизвестие имаше и от " Сръбска листа ".

Още повече нажежи страстите замяната на сръбските флагове в постройките на администрацията с косовски.

 " Вразумете си чедото ": Вучич свика среща с пет западни сили за Косово
Вучич желае евакуиране на посланиците

От Белград пристигна друго обръщение към посланиците на " Петорката " (Съединените щати, Англия, Германия, Франция и Италия). В президентството той повтори казаното пред сръбските жители: " Надяваме се да съумеете да вразумите Курти ", го РТС.

Вучич по-рано назова Курти " чадо " на " Петорката ". В прессъобщението от срещата се показва възмущение по какъв начин интернационалната общественост " продължава да толерира едностранни дейности " на Косово.

Сръбският президент посочи и какво схваща под " вразумяване ": от " Петорката " се чака да окаже напън върху Курти, с цел да бъдат изтеглени кметовете и по този начин да употребява въздействието си върху Прищина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР