Косовският премиер Албин Курти съобщи, че догодина към косовските сили

...
Косовският премиер Албин Курти съобщи, че догодина към косовските сили
Коментари Харесай

Курти: Догодина косовските сили за сигурност ще бъдат увеличени

Косовският министър председател Албин Курти заяви, че следващата година към косовските сили за сигурност ще се причислят още 600 бойци и 500 служители на реда, съобщи порталът КосСев.

Курти заяви това на среща с актива на своята партия " Самоопределение " през вчерашния ден и съобщи: " Предайте на всички деятели и жители, че (сърбите) не могат да ни спрат нито на север, нито на юг ".

Като подсети за убийството на служителя на реда Африм Буняку в Банска през септември, Курти разгласи, че Косовските сили за сигурност - полиция и военни - ще бъдат увеличени с над 1000 души.

" През 2024 година ще имаме още 600 бойци и 500 служители на реда повече за защита и за отбрана на сигурността на нашето Косово ", сподели Курти.

На срещата с актива на Самоопределение в хотел " Емералд " в Прищина се събраха няколкостотин членове на партията, участваха също министри, кметове и други ръководители. Поставено бе единствено албанското национално знаме, т.е. знамето на Албания, отбелязва КосСев.

Близката до Белград партия на косовските сърби Сръбска листа упрекна косовския министър председател, че вместо посредством разговор, желае да взема решение казуса с милитаризация. Сръбската листа прикани интернационалната общественост да реагира и да " предотврати проектите на Курти, чието реализиране би означавало прогонване на сръбския народ от вековните му огнища и опит за основаване на полицейска страна ".

Курти намерено заплашва сърбите и непосредствено отхвърля смисъла на разговора, сподели на собствен ред и шефът на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Става въпрос и за напълно непосредствено отказване на самия смисъл на разговора, ясно е, че Курти не мисли за взаимен живот /със сърбите/ и междунационално помиряване, тъй като проектът му е да сътвори моноетническо Косово, а нарастването на числеността на полицията и Косовските сили за сигурност е средство за реализиране на тази цел ", сподели Петкович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР