Косовската полиция извършва акции в доминиран от сърбите север след сблъсъци, довели до 4 убити през уикенда

...
Косовската полиция е претърсила няколко места в напрегнат доминиран от
Коментари Харесай

Косовската полиция е претърсила няколко места в напрегнат доминиран от сърбите район в северната част на страната, в която сблъсъци през уикенда доведоха до смъртта на четирима души и допълнително обтегнаха отношенията със Сърбия

ByZANA CIMILI Associated Press 29 септември 2023 г., 3:44 ч.

ПРИЩИНА, Косово -- Косовската полиция извърши обиск в петък на няколко места в напрегнат район, доминиран от сърби в северната част на страната, където сблъсъци през уикенда доведоха до смъртта на четирима души и допълнително обтегнаха отношенията със Сърбия.

Полицията каза в изявление, че извършва претърсвания на пет места в три общини в Северно Косово. В изявление се казва, че операцията е била във връзка с неделната престрелка между сръбските бунтовници и косовската полиция в село Банска. независимост от Сърбия през 2008 г. и Белград отказа да признае разделението.

Около 30 маскирани мъже откриха огън по полицейски патрул близо до Банска, преди да разбият портите на сръбски Православен манастир и се барикадират вътре със свещениците и посещаващите поклонници. Последвалата 12-часова престрелка доведе до смъртта на един полицай и трима въоръжени мъже.

Насилието допълнително повиши напрежението в Балканския регион в момент, когато Европейският съюз и САЩ официални лица настояват за сделка, която да нормализира връзките между Сърбия и Косово. Бомбардировъчната кампания на НАТО срещу сръбските позиции в Косово и Сърбия доведе до края на тяхната война от 1998-99 г. Останаха мъртви около 10 000 души, предимно косовски албанци.

Сръбските медии казаха, че полицията в петък е нахлула в болница и ресторант в доминираната от сърбите част на гр. Митровица, както и локации в други градове в района. Местната информационна агенция Косев съобщи, че полицията също е конфискувала няколко превозни средства.

Косово обвини Сърбия в пряко участие в сблъсъците в Банска, което Белград отрече. Косовската полиция каза, че е открила огромни количества оръжия и оборудване, което предполага, че бунтовниците планират по-широка операция.

В четвъртък министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла каза пред Асошиейтед прес в интервю, че Сърбия управлява тренировъчни лагери за бунтовниците и че косовските власти също разследват участието на Русия в насилието.

Има страхове на Запада че Русия, действайки чрез Сърбия, може да иска да дестабилизира Балканите и да измести поне част от вниманието от пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна. Русия изрази подкрепа за Сърбия във връзка със сблъсъците, като обвини Запада, че не е успял да защити косовските сърби.

ЕС, с подкрепата на САЩ, беше посредничество при преговори между двете страни. През февруари косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич одобриха план на ЕС от 10 точки за нормализиране на отношенията, но двамата лидери оттогава се дистанцираха от споразумението.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР