Косово заяви, че няма да наложи незабавно забрана за използване

...
Косово заяви, че няма да наложи незабавно забрана за използване
Коментари Харесай

Косово няма да наложи незабавно забраната на динара

Косово съобщи, че няма да наложи неотложно възбрана за потребление на сръбския динар в страната, откакто западните държавни управления се възмутиха, съобщи Агенция Франс Прес.


Забраната, която трябваше да влезе в действие, породи опасения за остри рецензии и ответни реакции на фона на така и така напрегнатите връзки с етническото сръбско малцинство в Косово.

Само няколко часа преди възбраната да влезе в действие, заместител министър-председателят на Косово Бесник Бислими съобщи, че държавното управление ще се въздържи от незабавни ограничения за ограничение на потреблението на динара.

" Няма да прилагаме наказателни ограничения незабавно, само че ще влагаме време в информирането на сръбските жители за възбраната “, сподели той на конференция.

" Правителството на Република Косово се ангажира с възможни преходни интервали, тъй че жителите да могат да се приспособяват допустимо най-бързо, допустимо най-лесно и с минимални вреди ", добави Бислими.

Вицепремиерът настоя, че " еврото остава единствената публична валута " в Косово.

Съобщението последва сутринта, когато косовското държавно управление даде смесени сигнали, а Башким Нурбоя - ръководител на управителния съвет на Централната банка на Косово - уточни, че се работи по вероятно отсрочване на възбраната.

Приблизително 120-хилядната сръбска общественост в Косово се придържа към сръбския динар, откакто в края на 90-те години на предишния век по време на жестоката война сред Сърбия и етническите албански бунтовници сръбските войски и държавен личен състав се изтеглиха от Косово.

Сърбия в никакъв случай не е признавала декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година, като двете страни са в яростни различия по комплицирани бюрократични въпроси в някогашната отцепническа провинция, като да вземем за пример неотдавнашния спор за регистрационните табели.

Много сърби в Косово работят в сръбски институции, където техните заплати, пенсии и други финансови транзакции зависят от динара, а не от еврото, което е формалната валута на Косово.

Косово одобри еврото като своя валута през 2002 година, макар че не е член на еврозоната и на Европейския съюз.

Западните държавни управления осъдиха възбраната на динарите като подстрекателска, предупреждавайки, че регулацията евентуално ще разстрои локалните сърби.

През уикенда в взаимно изказване, оповестено от посолството на Съединени американски щати в Прищина, дружно със страните от Квинта, се призоваваше за " прекъсване на използването на регламента ".

Така нареченият Квинт - Франция, Германия, Италия, Англия и Съединените щати - включва пет страни членки на НАТО, които се концентрират върху Западните Балкани.

Президентът на Сърбия Александър Вучич трябваше да се срещне с посланиците на петте страни в Белград в сряда следобяд. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР