Косово забрани на всички превозни средства със сръбски регистрационни номера

...
Косово забрани на всички превозни средства със сръбски регистрационни номера
Коментари Харесай

В нова ескалация: Косово забрани сръбските табели на колите

Косово забрани на всички транспортни средства със сръбски регистрационни номера да влизат на негова територия в отговор на ареста на трима от чиновниците на граничната полиция в сряда, заяви Ройтерс.

" С цел да повишим сигурността на всички гранични пунктове, взехме решение да спрем всички транспортни средства със сръбски номера да влизат на територията на Косово ", сподели Нора Фетоши, консултант на вътрешния министър.

Трима косовски служители на реда бяха арестувани от сръбските сили в сряда, като Косово и Сърбия взаимно се упрекват в нелегално прекосяване на границата.

 Косово сложи изискване за нови избори на север и получи предизвестие от Съединени американски щати Косово сложи изискване за нови избори на север и получи предизвестие от Съединени американски щати

Косовският министър председател Албин Курти изиска освобождението им, като съобщи, че тримата са са задържани на 300 метра на територията на Косово, покрай границата със Сърбия.

" Влизането на сръбските сили на територията на Косово е експанзия и има за цел ескалация и дестабилизация ", написа Курти на страницата си във " Facebook ".

Но президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че тримата са били задържани на сръбска територия покрай село Гнилица, което на 1.8 км от границата. Той упрекна Курти в подклаждане на спорове в телевизионно предаване, предавано онлайн.

Вучич сподели, че Белград е подготвен да показа всички доказателства и да одобри интернационално следствие на арестите. Президентът даде да се разбере, че Белград може да реалокира част от военните си, ситуирани сега на към пет километра от границата, в гарнизони в Сърбия, с цел да успокои напрежението.

" Ще бъде мъчно да се върнем към естественото ", сподели той.

 Борел е показал ограничения против Прищина, в случай че министър председателят Курти не успокои напрежението Борел е показал ограничения против Прищина, в случай че министър председателят Курти не успокои напрежението

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, съвсем десетилетие след въстанието на 90% етническото албанско болшинство против репресивното сръбско ръководство.

През 1999 година бомбардировка на НАТО прогони сръбските сили за сигурност от Косово, само че Белград продължава да го счита за южна провинция.

, когато 30 миротворци и 52 сърби бяха ранени при конфликти в четири най-вече сръбски общини в Северно Косово отвън Сърбия. Повод стана митинга на сърбите против кметове етнически албанци, които бяха определени на локални избори, където изборната интензивност беше единствено 3.5%. Сърбите в региона бойкотираха изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР