Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се подготвят за

...
Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се подготвят за
Коментари Харесай

Вълна от напрежение между Сърбия и Косово

Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се приготвят за нова вълна от етническо напрежение в четвъртък, часове откакто Прищина разгласи, че към 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, ще имат двумесечен период, с цел да сменят регистрационните табели на своите коли, предава Ройтерс.

Косово, което е обитаемо най-вече с етнически албанци, се пробва да принуди етническите сърби да одобряват властта на Прищина по рутинни бюрократични въпроси след извоюването на самостоятелност през 2008 година Сърбите в Северно Косово са доста по-свързани със Сърбия, в сравнение с с управляващите в Прищина, цитира news.bg.

При оповестяването на крайния период - 31 октомври за водачите да сменят сръбските регистрационни номера с такива, издадени от Прищина, косовският министър председател Албин Курти разказа решението като " нищо повече или по-малко от израз на практикуване на суверенитет ".

В сряда сръбският президент Александър Вучич сподели, че не има вяра, че е допустимо съглашение с Косово по въпроса. " От 1 септември (Косово) ще се опита да принуди сърбите да сменят номерата,... не мисля, че ще имат огромен триумф ", сподели той пред кореспонденти.

Натискът предходната година за промяна на регистрационните табели на колите беше посрещнат с митинги от страна на сърбите в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и живеят покрай границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна още веднъж предишния месец, откакто Прищина разгласи, че правилото ще влезе в действие на 1 август, което накара етническите сърби да провеждат блокади по пътищата.

Напрежението понижа, откакто Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, се съгласи да отсрочи промяната. Блокадите бяха отстранени под наблюдението на НАТО, който разполага с към 3700 мироопазващи чиновници в Косово.

Министерството на защитата на Сърбия, което отхвърля да признае без значение Косово и го преглежда като своя неразделна част от сръбската територия, съобщи в сряда, че е засилило образованието на някои от своите войски, ситуирани покрай границата с Косово.

" Обучението се организира за поддържане на висока степен на бойна подготвеност на ангажираните подразделения и способността им за бърза реакция при нужда и обезпечаване на мира и сигурност по административната линия (границата с Косово - бел.ред.) ", споделиха от ведомството.

Но генерал-майор Ференц Каяри, пълководец на мироопазващата задача на НАТО в Косово, се опита да разсее страховете от неминуем спор, до момента в който мироопазващите сили са ситуирани в разнообразни елементи на страната, с цел да предотвратят опцията за принуждение.

" Не виждаме никакви индикации даже за подготовка за война... Тези, които мислят отговорно, не би трябвало да приказват за война ", сподели Каяри, маджарин, пред Ройтерс в изявление в сряда.

Преговорите сред Косово и Сърбия под егидата на Европейския съюз и представителите на Съединени американски щати до момента не са съумели да решат казуса, макар че Белград и Прищина предходната седмица реализираха съглашение за потреблението на персонални документи за идентичност.

Сърбите съставляват 5% от популацията на Косово от 1,8 милиона души. Сърбия упреква Косово, че потъпква правата на това етническо малцинство, обвиняване, обичайно отхвърляно от Прищина.

Косово е прието от към 100 страни, в това число Съединените щати и множеството членове на Европейски Съюз като се изключи пет (Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния), само че не и от редица други страни, по-специално Русия и Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР