Косово съобщи, че десет полицаи, които не са на служба,

...
Косово съобщи, че десет полицаи, които не са на служба,
Коментари Харесай

Прищина се оплака от задържането на десет косовски полицаи в Сърбия

Косово заяви, че 10 служители на реда, които не са на работа, са били арестувани през вчерашния ден в Сърбия за разпит , осведоми " Ройтерс ".

Сред тях е и заместник-командир на полицията. Пътническите рейсове, преминаващи директно през сръбска територия, са били спрени в продължение на часове.

" Десет косовски служители на реда, албанци и сърби, бяха арестувани на граничните пунктове. Петима от тях бяха освободени, а петима остават в ареста ", спосочиха от вътрешното министерство на Косово.

По-рано пасажери описаха, че минимум шест рейса от Косово са били блокирани за часове от сръбската полиция на граничен пункт със прилежаща Хърватия, преди да им бъде разрешено да продължат пътуването си.

Тогава сръбското вътрешно министерство отхвърли полицията да е задържала някого, нито да се е опитвала да предотврати влизането и прекосяването на косовски жители. То обаче посочи, че контролът и инспекциите за сигурност са били затегнати, което е довело до по-продължително очакване.

" Всички жители от Косово имат право на гладко влизане ", увериха от ведомството.
 Италия и Унгария внесоха нова корекция по приемането на Косово в Съвета на Европа
Италия и Унгария внесоха нова корекция по приемането на Косово в Съвета на Европа

Предлага се образуване на Съюз на сръбските общини в Северно Косово

Затегнатите инспекции се вкараха след решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да предложи Косово за участие в Съвета на Европа -водещ европейски орган по правата на индивида.

В обществената мрежа X министър председателят на Косово Албин Курти назова този ход възмездие.

" Ден откакто ПАСЕ гласоподава в поддръжка на участието на Косово в съдебна експертиза, Сърбия отмъщава на косовските цивилни ", посочи той.

Сърбия отхвърли сходни обвинявания.

Косовското министерство посочи, че заместник-командирът на косовската полиция е Деян Янкович - косовски сърбин, който остава измежду арестуваните. Нито един от униформените не е бил на работа по време на задържането си.

Пътниците от рейсовете, пристигнали на граничния пункт късно във вторник, описаха, че са им взети документите за инспекция и им е подредено да изчакат.
 Косово към този момент е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО
Косово към този момент е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Това е огромна крачка напред за сигурността и просперитета на Косово и района

На рейсовете е било позволено да влязат в Сърбия и да продължат към Косово в сряда следобяд след очакване от съвсем 20 часа.

Подобни закъснения бяха докладвани от косовските туристически организации на сръбската граница с Унгария.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано съобщи, че блокът е наясно със обстановката и ходът на Сърбия съставлява нарушаване на съглашението за независимост на придвижване сред Белград и Прищина .

Косово, където има етническо албанско болшинство, разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година

Сърбия, подкрепяна от своя съдружник Русия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз, се опълчва на независимостта и участието на Косово в интернационалните организации.

Белград и Прищина прекараха години в договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си , само че напредъкът е муден и засенчен от рецесии и прояви на принуждение.
 Косово желае делене на договарянията с Европейски Съюз и Сърбия
Косово желае делене на договарянията с Европейски Съюз и Сърбия

Курти в понеделник упрекна Сърбия в липса на воля за нормализиране на връзките с Прищина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР