Косово е сред страните, от които в Германия пристигат най-много

...
Косово е сред страните, от които в Германия пристигат най-много
Коментари Харесай

"Роберт Кох": Балканска страна е развъдник на К-19 заради куп лъжи!

Косово е измежду страните, от които в Германия идват най-вече инфектирани с ковид след края на отпуската. Завръщащите се свидетелстват за всеобщи фамилни събирания без съблюдаване на разпоредбите за отдалеченост и хигиена. Това написа " ".

Три седмици отпуска със фамилията в Косово, а по-късно - две седмици карантина в Германия.

"Пътувахме с кола през Сърбия, Унгария, Словакия и Чехия без да знаем, че сме инфектирани. Чак откакто в Германия си направихме проби, жена ми излезе позитивна. Но нямаше никакви признаци ", това споделя Н.Х. от Дортмунд. Той се съгласи да беседва с нас при едно изискване: да не разкриваме името му.

Трудно се намират хора, склонни да приказват за това. Някои се срамят, други евентуално се пробват да избегнат карантината, трети може би се опасяват да не изгубят работата си.

Вирусът като тема-табу
Д-р Илир Арифи от Бавария също се е заразил с ковид евентуално при пътуванeто си до своята остаряла татковина Косово. След завръщането си в Германия преди към две седмици при него и брачната половинка му се показали първите признаци - още на летището в Мюнхен, където двамата били тествани. Сега те са под домашна карантина.

"Един от проблемите в Косово се състои в това, че хората крият болестта си. Те се срамят да си признаят, че са инфектирани. Или пък се опасяват да не изгубят работата си ", споделя доктор Арифи.

Според немския институт "Роберт Кох ", изключително огромна част от идващите в Германия инфектирани с ковид сега идват таман от Косово. Така да вземем за пример в провинция Северен Рейн-Вестфалия 36,3% от всички завърнали се с ковид от пътешестване през последните два месеца са пристигнали от Косово, сочат данните на здравното министерство в Дюселдорф.

"Нямаме визия къде сме се заразили. Може и по противоположния път към Германия, тъй като не знаем някой от роднините ни да е с ковид ", споделя Н.Х. от Дортмунд. Но признава, че жена му е ходила до Митровица, с цел да се види със сестра си и нейното семейство.

Също и лекар Арифи споделя, че фамилията му в Косово е огромно, което е било и повода да пътува до остарялата си татковина.

Мерките се съблюдават все по-рядко
За множеството емигранти от Балканите пътуването до фамилията в родината през лятото е традиция. А в Косово фамилията е необятно разбиране - то включва баби и дядовци, братовчеди, чичовци и лели, вуйчовци и вуйни и така нататък Така най-близките хора елементарно набъбват до няколко десетки души, които би трябвало да бъдат навестени. В настоящата пандемична обстановка обаче всяка фамилна среща в такива мащаби усилва и риска от заразяване с ковид.

Семейните празненства са главната причина за високия брой на новите инфекции в Косово, споделя и доктор Фахри Бека, кардиолог и експерт по вътрешни заболявания. През кабинета му в Берлин минават и доста завръщащи се от Косово пациенти.

"Най-често ми споделят, че са се заразили в фамилията - при посещаване на родственици, на женитба или на заравяне ", споделя той. Той прибавя, че след три месеца на строги ограничавания в Косово доста хора са решили, че пандемията е отминала и са станали непредпазливи. "Явно никой към този момент не съблюдава по този начин значимите ограничения като дистанцията, хигиената и носенето на маска ", споделя още мъжът.

Същото удостоверява и Н.Х. от Дортмунд.

"В Косово малко на брой съблюдават отдалеченост, в кафенетата масите са компактно една до друга, а хората въобще не се пазят ", споделя той. В родината си той е забелязал и една рискова наклонност - доста хора, изключително по-младите, отхвърлят съществуването на ковид.
 Традиционна женитба в Косово
Традиционна женитба в Косово
Някои прикриват признаците
Пристигащите в Германия от Косово са длъжни да се тестват за ковид и да съблюдават карантина - без значение дали пътуват със аероплан или с кола. Катрин Пинецки от пресслужбата на общината в Дортмунд удостовери, че всички завръщащи се от рискови страни или региони са длъжни да си създадат тест, да съблюдават карантина и да уведомят здравните служби. Пътуващите със аероплан биват тествани още на летището.

И тъй като здравните управляващи не разполагат с потенциал да управляват дали карантината се съблюдава, въпросът на процедура опира до персоналната съвест на жителите. Както в тази ситуация с Н.Х. от Дортмунд, който се е прибрал в Германия с кола без въобще някъде да бъде спрян за надзор. Той обаче акцентира, че членовете на фамилията му поддържат и съблюдават карантината. Това твърди и лекар Илир Арифи.

Фахир Бека обаче твърди, че знае и за други случаи. "Има хора, които потискат признаците си и се връщат в Германия, без да осведомят здравната работа. Тук огромна роля играе страхът, че това може да им коства работата ", твърди той. Каква част от завръщащите се в Германия не се тестват или нарушават условието за наложителната карантина, никой не може да каже, прибавя доктор Бека.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР