Космосът, умният град“ и естетическият вкус са сред темите, по

...
Космосът, умният град“ и естетическият вкус са сред темите, по
Коментари Харесай

Абитуриентите предпочетоха чуждите езици

Космосът, " умният град “ и естетическият усет са измежду тематиките, по които писаха зрелостниците на втората наложителна матура през днешния ден. В взаимозависимост от определения предмет някои създаваха текст или програмен продукт, други решаваха на практика проблеми. Най-много зрелостници ревизираха знанията си по непознати езици, оповестяват от МОН.

До втора матура бяха позволени 42 127 дванадесетокласници. Близо 24 000 от тях поставиха държавен зрелостен изпит по един от 18 предмета от профилираната подготовка.

Част от избралите матура по история и цивилизации проучиха осведомителни източници по тематиката за преодоляването на Космоса. Останалите разсъждаваха върху особеностите на политическото развиване на България сред двете международни войни на XX век.

Защо Бургас може да бъде избран като " интелигентен град “ беше въпросът по география и стопанска система.

Казусът на изпита по философия изискваше размисли за естетическия усет. Решилите да пишат есе имаха избор сред два фрагмента от метафизичен текстове: " …човек не е нищо друго също така, което самичък се направи “ (Жан-Пол Сартр) и " В цялата галактика всичко, което желаеме и върху което можем да влияем, може да се използва и единствено като средство; само индивидът и с него всяко рационално творение е цел сама по себе си “ (Имануел Кант, " Критика на способността за умозаключение “).

Явилите се на изпит по предприемачество решаваха проблем, пред който е изправен производител на храни. Задачата им беше да проучват, синтезират и оценят проблематична обстановка и да изберат различно решение.

Над 18 000 зрелостници се явиха на държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Близо 8500 от тях трябваше да се оправят с писмена тематика, а над 2000 - да вземат решение тест. Повече от 7500 защитаваха дипломен план.

Кандидатите за специалност по компетентност " Производство на кулинарни произведения и питиета “ трябваше да покажат познания за пържене на аламинути от месо, птици, субпродукти, яйца и млечни артикули.

За компетентност " Приложно програмиране “ младежите разработваха програмен продукт за трислойни модели Model-View-Controller и Model-View-ViewModel. Задачата включваше шифроване, тестване, писане на SQL поръчки посредством език за програмиране.

До момента в Министерството на образованието и науката (МОН) има информация за две изпитни работи, анулирани поради преписване – по една в Кърджали и в Сливница.

МОН организира два стрес теста преди изпитите по информатика и по осведомителни технологии, като даде и спомагателни инструкции. Въпреки това 21 възпитаници не знаеха самостоятелните си пароли за достъп до сметките. В разнообразни градове това забави началото на втората част на матурите, която се организираше на компютър.

Резултатите от всички изпити би трябвало да са подготвени до 8 юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР