Космонавтът загина при тренировъчен полет със самолет през 1968 година.

...
Космонавтът загина при тренировъчен полет със самолет през 1968 година.
Коментари Харесай

Версиите за смъртта на Гагарин-алкохол, инфаркт, НЛО

Космонавтът почина при подготвителен полет със аероплан през 1968 година. На времето гибелта на Гагарин се трансформира в международна вест. Официалната версия за нещастието обаче сложи доста въпроси, на които в тези времена отговор нямаше по какъв начин да бъде даден.

Затова породиха и доста неофициални версии, някои от които много безапелационни и учредени на свидетелски показания. Какво в действителност се е случило преди 50 години? Юрий Гагарин излетява за подготвителен полет дружно с инструктора Владимир Серегин.

Двамата са опитни водачи, само че позволяват самолетът им МиГ-15 да влезе в свредел и да се забие в земята. Официално са посочени няколко вероятни аргументи за това. Първата е засмукването на незнаен предмет от мотора, евентуално птица, втората-разхерметизация на пилотската кабина по незнайни аргументи и гърмеж във въздуха.

Обяснението на злополуката е много мъгляво, което незабавно изкара на бял свят други версии. Например, версията, че двамата водачи са били пияни и не са се справили с ръководството. Но Гагарин и Серегин са минали на медицински надзорен обзор преди полета и това щеше да се означи. А и при аутопсията не са открити следи от алкохол в кръвта им.

Има версия за получен сърдечен удар по време на полета от инструктора Серегин и късно реагиране от страна на Гагарин. Серегин се опитал да се освободи от коланите, тялото му обаче заплувало в пилотската кабина и евентуално се е блъснало в лоста за ръководство и е трансформирало позицията му. Гагарин се опитал да върне приятеля си в схващане, вместо да катапултира заради неспособност да овладее падащия аероплан, считат последователите на тази версия.

Има и версия, построена на свидетелски показания, за появило се в небето НЛО. Една от дамите, работели на полето по време на злополуката оповестява, че е видяла в небето огнено кълбо, изпускащо лъчи. Тя се изплашила, паднала на земята и протекция главата си с ръце. Малко по-късно чула тон от гърмеж и едвам след два дни схванала от вестниците какво се е случило. Освен дамата, още един свидетел-ученик, също твърди, че е погледнал към небето и видял огнено кълбо.

Малко по-късно чул и гърмеж. Вероятно НЛО е било забелязано и от водачите преди гибелта им. Запис на диалозите в пилотската кабина пази една реплика- „ обектът е с ослепителен цвят и във формата на диск “, споделя Гагарин. Възможно е той да се е опитал да избегне конфликта с незнайния предмет, само че внезапната маневра да е вкарала самолета в свредел.

Своя версия имат и близки на Гагарин космонавти от отряда, които са се подготвяли за идни полети дружно с него. Алексей Леонов да вземем за пример твърди, че нещастието е станала заради наличието на различен аероплан покрай този на първия космонавт. Това са удостоверили и свидетели-работещи на земята.

Те споделят, че в небето е имало втори аероплан, съгласно Леонов-свръхзвуковия Су-15. Същата версия поддържа и различен космонавт- Валери Биковски. Двамата с Леонов изпълнявали скокове с парашут близо до мястото на случая и първо чули гърмеж, а след това тон, присъщ за аероплан, преминаващ звуковата преграда. Те са на мнение, че това е било скрито от управляващите, с цел да не се оспори изказванието, че небето над този регион е изцяло безвредно.

Каквото и да се е случило на оня 27 март 1968 година, то евентуално в никакъв случай няма да стане притежание на обществото. Освен в случай че в миналото не изровят конфиденциален отчет за същинските аргументи за гибелта на първия космонавт и не го разгласяват. Но с отдалечаването ни от това време, сходно развиване става все по-малко евентуално.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР