Космиците на ларвата на пеперудата съдържат токсин, опасен за хора

...
Космиците на ларвата на пеперудата съдържат токсин, опасен за хора
Коментари Харесай

Отровни гъсеници предизвикват задушаване 

Космиците на ларвата на пеперудата съдържат токсин, рисков за хора и животни
До една година плъзват и в Борисовата градина, предизвестяват експерти от Института по гората

Масово нахлуване над Нови хан

Отровни гъсеници на нощни пеперуди са нараснали неведнъж популацията си в България и към този момент се срещат даже по парковете в градовете, а контакт с тях провокира алергични реакции с обриви по кожата, а в нередки случаи конвулсии и задушаване, предизвестиха медици и специалисти по горите пред “Труд news ”.



Гъсеницата борова процесионка е типична за Средиземноморието, само че топлите зими през последните години са причина гъсеницата да се трансферира от Южна България и към северната част на страната в региона на Габрово, Троян, Плачковци. Експанзия на типа борова процесионка се следи от 1994 година, пеперудите летят през нощта 2-3 км, само че посредством транспортните средства се популяризират бързо в останалата част на страната, изясни пред Труд news ” проф. Пламен Мирчев от Института за гората към Българска академия на науките. “Очаквам след 1 година боровата процесионка да се появи и в София, в Борисовата градина, тъй като над Нови хан към този момент има много всеобщо нахлуване по боровите дърветата, а след 4-5 години и по Черноморието ни ”, уточни проф. Мирчев. По думите му нейната вредност е по отношение на дърветата, само че в по-голяма степен е “в медико-санитарен аспект - алергиите, които се провокират при хората и при животните ”.

Дете от Кюстендил попадна в болница откакто настъпило с обувка гъсеница и даже след измиване на стъпалото се наложило хоспитализация. Не е целесъобразно хората да се пробват да ги убиват като ги настъпват, да вършат опити да отстранят гъсениците даже с пръчки, тъй като космиците на гъсениците отделят токсин при досег като защитна реакция.

“Има заплаха тези космици да се вдигнат във въздуха и да бъдат инхалирани, да попаднат върху кожата и от там да се аргументи токсична или алергична реакция ”, обясниха пред “Труд news ” медици. Съветът на експертите е хората да внимават и с типичната “къделя ” от гъсеници на боровите дървета. “Обикновено алергията се получава при контакт с кожата, само че когато средата е по-запрашена, може да се инхалира от индивида и да проникне в организма през дихателните пътища ”, означиха алерголози.
Доц. Георги Николов, завеждащ кабинет по алергия към НЦЗПБ, пред “Труд news ”: Кортизонова терапия е най-ефективна


Най-важното, което хората би трябвало да знаят, когато видят гъсеници от вида борова процесионка е, да не ги пипат, да ги заобикалят по-отдалеч и да не си доближават до тях. Същото важи и за домашните любимци. Космиците на боровата процесионка имат отрови, които работят върху кожата. Те имат и алергенни свойства и могат да провокират алергични реакции при хора, които са чувствителни.

При контакт с борова процесионка е целесъобразно незабавно да се потърси лекарска помощ, изключително при сърбеж, при кърваво-червен обрив. По-рядко се следи и конвулсия на дихателните пътища. Когато реакцията е по-генерализирана, би трябвало да се потърси лекарска помощ, с цел да се направи инжекция с кортизон и евентуално да се одобри и антихистамин.

При домашните любимци е същото - помощ при ветеринарен доктор, само че в случай че токсинът е влезнал през устана още веднъж би трябвало да се постави кортизонова инжекция. Статегията е една и съща - кортизонова терапия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР