Космическият супертелескоп Джеймс Уеб бе изстрелян на 25 декември 2021

...
Космическият супертелескоп Джеймс Уеб бе изстрелян на 25 декември 2021
Коментари Харесай

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ разкрива тайни на Вселената, пазени 13,8 млрд. години

Космическият супертелескоп " Джеймс Уеб " бе изстрелян на 25 декември 2021 година, като главната му задача е да надникне в кътчета на Вселената, които до момента са останали скрити за човешкото око. Апаратът би трябвало да учи най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж преди 13,8 милиарда години, както и да търси евентуално обитаеми планети. 

“Джеймс Уеб ”, чието тегло е към 6,2 тона, е позициониран на 1,6 милиона километра от Земята.

Резултатите от относително късата работа на най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в миналото в космоса, са поразителни. Учените са изумени от неповторимите изображения с изключителна точност, изпратени от свръхтехнологичния уред, който стартира да действа на процедура преди към шест месеца.  В първата половин година след изстрелването " Джеймс Уеб " се приготвяше за осъществяването на дилемите си. А откакто стартира интензивно да се " труди ", резултатите надминаха и най-смелите упования на експертите. Още с първите фотоси, които изпрати, инженерното украшение плени обществеността и безусловно удиви учените.

Проектът за телескопа " Джеймс Уеб " се осъществя взаимно от НАСА, Европейската и Канадска галактически организации. Стойността на суперапарата е към 10 милиарда щатски $, считан е за правоприемник на " Хъбъл ", който е в космоса от началото на 90-те години на предишния век и продължава да работи. Неговият взор съумя да стигне разстояние 13,4 милиарда години. За разлика от предшественика си, който следи Вселената най-вече във забележимия набор (този, който се възприема от човешкото око), " Джеймс Уеб " вижда в инфрачервения. 
 Джеймс Уеб БГНЕС
През юли НАСА показа и първата инфрачервена фотография, направена от  " Джеймс Уеб " - на напълно младата Вселена преди към 13,8 милиарда години. Това е най-далечното изображение, което човечеството е виждало във времето и пространството. Наситената със стотици разноцветни точици, линии, проблясъци и спирали фотографията е единствено " парченце от Вселената ", разгласи ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Според специалистите на американската галактическа организация галактическият куп SMACS 0723 предлага " най-подробния аспект на ранната Вселена до момента ". Това е най-дълбокото и най-ясно инфрачервено изображение на далечния космос. Хилядите галактики са снимани в дребен сектор от небето с размерите на песъчинка, държана на една ръка разстояние от човек, изравен на Земята, изясни още Нелсън. И добави, че " всяко изображение е ново изобретение ". Фотосите " ще дадат на човечеството аспект към Вселената, каквато в никакъв случай не сме я виждали преди ". 

След това бяха показани и още четири изображения , направени от “Джеймс Уеб ”:  на две мъглявини - Калина и Южен пръстен, илюстриращи виталния цикъл на звездите; на екзопланета WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и на пет близко ситуирани галактики, известни като Квинтет на Стефан. Тези обекти обаче към този момент са познати на астрономите.

През август " Джеймс Уеб " сподели Юпитер, както не е виждан в никакъв случай до момента - с полярни сияния и дребни луни. Един от панорамните фрагменти разкрива бледите пръстени, както и две дребни луни към планетата на фона на искра от галактики. " Никога до момента не сме виждали Юпитер по този начин. Невероятно е ", показа пред Асошиейтед прес астрономът Имке де Патер от университета на Калифорния, Бъркли.

Свръхмощният уред снима и първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му. От Европейската галактическа организация оповестиха, че " Джеймс Уеб " е разкрил ледения колос в изцяло нова светлина. Предишните фрагменти на Нептун са направени при прекосяването край планетата на сондата " Вояджър 2 " през 1989 година Телескопът снима и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, измежду които Тритон, който по своята бляскавост наподобява на дребна звезда. 

" Джеймс Уеб " изпрати кадър на планета отвън Слънчевата система - газов колос. Изображението, забелязано през четири разнообразни светлинни филтъра, показва по какъв начин мощната инфрачервена техника на телескопа елементарно може да снима светове отвън Слънчевата система и да насочва експертите за бъдещи наблюдения.
" Това е преломен миг освен за " Джеймс Уеб ", само че и за астрономията въобще ", е мнението на Саша Хинкли, учител по физика и астрономия в университета на Ексетър, Англия.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до дванадесет пъти повече от Юпитер. Тя е на 15 - 20 милиона години. Астрономи са разкрили планетата през 2017 година благодарение на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я снимали тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи. Наблюдението с " Джеймс Уеб " с дълги инфрачервени лъчи в този момент разкрива нови елементи, които основаните на Земята телескопи не са в положение да уловят.
Инструментите на инженерното украшение не подцениха и Марс - показани бяха фотоси, изобразяващи източното полукълбо на Червената планета в разнообразни дължини на вълната на инфрачервената светлина. 

Впечатляващи бяха и фрагментите, които телескопът запечата на така наречен Стълбове на сътворението - колоси от междузвезден газ и прахуляк, станали известни през 1995 година с помощта на фотографии, направени от “Хъбъл ”. Наследникът му в този момент ги снима в близката инфрачервена област от спектъра с още по-голяма акуратност, разкриваща контурите на доста повече звезди и облаци от газ и прахуляк.

Новите изображения " ще оказват помощ на откривателите да преработят своите модели на звездообразуването, като дефинират доста по-точно броя на новопоявилите се звезди, дружно с количествата газ и прахуляк в района ", оповестиха от НАСА.

Телескопът " Джеймс Уеб " също по този начин откри и ярки, ранни галактики, останали скрити от погледа на откривателите до момента. Сред тях е и вселена, оформила се към 350 милиона години след Големия гърмеж. Според астрономи, в случай че резултатите от наблюдението бъдат доказани, новите обекти ще се окажат по-ранни от най-далечната разпозната от телескопа " Хъбъл " вселена, завършена 400 милиона години след зараждането на Вселената.

Супертелескопът за първи път откри съществуването на въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета, което затвърждава концепцията, че сходни наблюдения могат да се вършат и на скалисти планети, а  крайната цел е да се дефинира дали на някоя от тях има условия, удобни за живот. За учените " това е врата, която се отваря за бъдещи проучвания на планети от вида суперземя, в случай че не и сходни на Земята ". 

Откриването на въглероден диоксид ще разреши на откривателите да научат повече за образуването на тази планета, открита през 2011 година и наречена WASP-39 b, оповестяват от НАСА. Намираща се на 700 светлинни години от Земята, екзопланетата е с маса към една четвърт от тази на Юпитер и е доста покрай своята звезда.  

Благодарение на инструментите си телескопът съумя през 2022 година да стигне до непознати кътчета в мъглявините Орион, Тарантула, Южен пръстен, видя сърцето на галактиката Фантом… 

Тези първи наблюдения дават вяра на експертите за " велики неща, които към момента не са следени или към момента разкрити ". Според тях огромни открития предстоят в идващите години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР