Космическите апарати на НАСА “Ебб и “Флоу приключиха своята мисия,

...
Космическите апарати на НАСА “Ебб и “Флоу приключиха своята мисия,
Коментари Харесай

Лунната мисия на НАСА “Граал” приключи благополучно, космическите апарати “Ебб” и “Флоу” се разбиха по план в повърхността на Луната!

Космическите апарати на НАСА “Ебб ” и “Флоу ” завършиха своята задача, като се разрушиха по проект в повърхността на Луната. Краят на задачата на тези два апарата, наречена “Граал ”, бе маркирана тази нощ, в 00:28 ч. българско време.

През миналия петък НАСА изпрати команди към “Ебб ” и “Флоу ” да преминат към по-ниска орбита, която да ги води до конфликт с Луната в планински район наоколо до Северния полюс. Мястото бе особено подбрано, с цел да не би галактическите апарати да се разбият наоколо до историческите места на кацане на американските кораби “Аполо ” и на руските “Луна ”. Мястото на разтрошаване на “Ебб ” и “Флоу ” беше именувано в чест на Сали Райд – първата жена-астронавт на Съединени американски щати, която умря по-рано през тази година.

 MAP of the Moon

Най-добрата карта на лунното гравитационно поле беше направена от галактическите апарати “Ебб ” и “Флоу ”, които обикаляха към Луната през 2012 година като част от задача “Граал ”. Image credit: NASA/JPL-Caltech/MIT/GSFC

Разбиването на “Ебб ” и “Флоу ” докара до сполучлив свършек задачата “Граал ”, която беше първата галактическа задача на НАСА с камери, инсталирани напълно с просветителна цел и разпространение на космонавтиката. Самата Сали Райд беше началник на просветителната стратегия MoonKAM, довела до монтирането на камери на “Ебб ” и “Флоу ”. В хода на задачата камерите направиха над 115 000 фотоси на Луната, а обектите за снимане бяха препоръчани от възпитаници в Съединени американски щати. Така задачата “Граал ” може да се окаже най-успешната популяризаторска самодейност на НАСА.

Като цяло обаче задачата беше къса. Апаратите бяха изстреляни през септември 2011 година и навлязоха в орбита към Луната на 1 януари 2012 година, тъкмо когато в България отбелязвахме Нова година! “Ебб ” и “Флоу ” работеха към Луната за по-малко от година, и то единствено тъй като на борда нямаше задоволително гориво за продължение на научната задача.

В орбита към Луната продължава да работи американската галактическа сонда “Лунър Риконисънс Орбитър ”.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР