Космически пържоли Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте

...
Космически пържоли Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Космически пържоли

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Астронавти за пръв път сътвориха изкуствено месо в изискванията на микрогравитация. Уникалният опит е извършен в съветския сегмент на борда на Международната галактическа станция (МКС) на 26 септември.

За задачата е употребена технологията на израелския биотехнологичен стартъп Aleph Farms. През 2018 новаторската компания за пръв път съумя да отгледа в лабораторни условия месо. То прилича структурата и текстурите на общоприетото говеждо, което може да намерите в кварталния супермаркет, само че за развъждането му не похабяват стотици литри питейна вода.

В близко бъдеще компанията се надява да стане учредител на бизнес с " етично отгледано " месо, което не се създава посредством колене на животни и бързо може да бъде набавено във всяка точка на Земята. По-всичко проличава, че по-далечните проекти на Aleph се простират и оттатък рамките на нашата планета.



По време на опита на МКС откривателите са употребявали 3D биопринтер, създаден от съветската компания 3D Bioprint Solutions, с цел да накарат говежди кафези, превозени от Земята, да се трансформират в мускулна тъкан. Така на процедура те са основали първия неестествен бифтек, отгледан в изискванията на безтегловност. Експериментът потвърждава, че технологията на Aleph е ефикасна и в доста по-екстремни условия в съпоставяне със земните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР