Космическа капсула , изстреляна през юни 2023 г., се върна

...
Космическа капсула с експериментално лекарство се върна на Земята

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Космическа капсула с експериментално лекарство се върна на Земята

Космическа капсула, изстреляна през юни 2023 година, се върна предходната седмица на Земята с скъп товар. Причината е галактическата капсула на американската компания Varda Space Industries, която носеше кристали от антивирусно лекарство, създадено в Космоса.

Основана през 2020 година от някогашни чиновници на SpaceX и рискови капиталисти от Силиконовата котловина, Varda е част от разрастващата се галактическа промишленост, известна още като NewSpace, която се възползва от намаляващите разноски за изпращане на потребни товари в Космоса.

Визията на компанията е да създава фармацевтични и други артикули в Космоса.

Обикновено провеждането на проучвания в условия на микрогравитация е нещо, което може да се направи единствено от астронавтите на Международната галактическа станция (МКС). Въпреки това, с възходящата досегаемост на ракетите за многократна приложимост, обстановката бързо се трансформира.

Според компанията микрогравитационната обработка фрапантно трансформира плаваемостта, физическия превоз, утаяването и разделянето на етапите. Това предлага опция за произвеждане на висококачествени медикаменти с по-прецизни кристални структури заради неналичието на гравитационни напрежения, което води до усъвършенстван период на валидност и резултатност.

„ Ние произвеждаме фармацевтични артикули в Космоса. Липсата на гравитация ни разрешава да вършим медикаменти, които другояче не бихме могли да създадем на Земята. Гравитацията е параметър. Ако поставите копче за температура на фурна, можете да създадете целия свят от нови предписания и нови ястия, които можете да готвите. По същия метод, в случай че можете да измененията гравитацията, можете също по този начин да измененията химическия развой за лекарствени формули “, изясни изпълнителният шеф на Varga Уил Бруй.

Компанията създаде антивирусно лекарство, Ritonavir, което е предопределено за лекуване на ХИВ и хепатит C. Сега, откакто капсулата се върна на Земята, Varda ще я отнесе назад в своето оборудване в Лос Анджелис за разбор, до момента в който лекарството ще бъде изпратено до нейната търговия сътрудник.

„ Флаконите с ритонавир ще бъдат изпратени на нашите сътрудници в Improved Pharma за разбор. Освен това данните, събрани по време на полета на капсулата – в това число сегмент, в който достигнахме свръхзвукови скорости – ще бъдат споделени с Военновъздушните сили и НАСА според контракт, който Varda има с тези организации “, споделя компанията на своя уеб страница.

Компанията приготвя и втори старт, който ще се състои това лято.

 

Източник: Science Alert /Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР