Кошмарна ситуация в болницата в Провадия описа в петък пред

...
Кошмарна ситуация в болницата в Провадия описа в петък пред
Коментари Харесай

84-годишен пулмолог и заразен невролог лекуват в Провадия

Кошмарна обстановка в болничното заведение в Провадия разказа в петък пред БНР краткотрайният началник на заведението доктор Иво Гочев. Половината личен състав, който така и така е в пенсионна възраст, а инфектиран. Единият от лекарите - невролог, продължава да лекува в ковид-отделението, защото се усеща добре. Другите инфектирани медици са под карантина. Сред тя е и шефът на болничното заведение, заради което се нала на Гочев да управлява. " Само аз и основната сестра от администрацията не сме инфектирани ", сподели Гочев, въпреки да покашляше по телефона пред радиото. Отделно наряди дава и 84-годишен пулмолог. Той не е в ковид-отделението, а оказва помощ в един от кабинетите на болничното заведение. " Екипът към този момент навъртя над 250 часа ексклузивен труд - в прорез с всевъзможни условия на Инспекцията по труда. Как ще се заплащат часовете, не знам. Но обстановката е изключителна, няма по какъв начин ", разяснява Гочев. Други две отделения също не са преставали да работят.

Според здравните стандарти в болничното заведение в Провадия би трябвало да има 6 кревати за ковид, само че пациентите сега са 11. " Много заболели има, доста. Всеки ден по 5-6 души са с пневмония ", сподели Гочев, който работи на рентгена. Повечето от болните се пращат за лекуване у дома. В болничното заведение се одобряват единствено пациенти с потвърден ковид. Обикновено ги насочва разпределитения център във Варна. Тежките случаи се обслужват в регионалния град.

Гочев заяви, че в болничното заведение липсват бързите проби, с които да се открива болестта. Очакванията са да бъдат доставени до няколко дни. Според него фургони за проби е практично да се разкриват пред огромните заведения в градовете, където има скупчвания на хора. Затова и в Провадия към този момент нямало подобен пункт за тестване.

 

БАВЕН СТАРТ

Именно през днешния ден - петък, бе денят, в който пред държавните лечебни заведения трябваше да отворят фургони за бързи проби, с цел да се схваща елементарно кои от хората със признаци в действителност имат ковид. Разпореждането за такива пунктове бе обещано от премиера Бойко Борисов, а от формалните изказвания се разбра, че те би трябвало да проработят пред всички държавни лечебни заведения. Процесът обаче не се оказа елементарен. Здравният министър Костадин Ангелов заяви за едвам няколко стартирали фургона. " Пунктове за триаж и за проучване с антигенен тест към този момент са разкрили огромни столични държавни лечебни заведения като „ Пирогов “, „ Александровска “, „ Св. Екатерина “ и „ Св. Анна “. В момента тече организация за откриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места жители със признаци на COVID-19 могат да бъдат съветвани и да им бъде осъществено проучване с антигенен тест “, съобщи той. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР