Корупцията в Западна Европа и Европейския съюз става все по-осезаема

...
Корупцията в Западна Европа и Европейския съюз става все по-осезаема
Коментари Харесай

Гърция - най-корумпирана в ЕС, Дания - най-малко: Къде стоят останалите страни?

Корупцията в Западна Европа и Европейския съюз става все по-осезаема или по този начин се твърди в проучването " Индекс за усещане на корупцията " за 2023 година на Transparency International. Средният резултат за района е 65 от 100 на Индекса за усещане на корупцията (CPI). Той пада за първи път от съвсем десетилетие в Западна Европа и Европейския съюз, само че районът остава с най-голям резултат в CPI.

Последният Индекс - CPI на Transparency International преглежда 180 страни и територии съгласно техните възприемани равнища на корупция в обществения бранш по канара от нула (силно корумпиран) до 100 (липса на корупция).

Какво демонстрират резултатите за Европа и Европейски Съюз?

Според оценки на специалисти и предприемачи в отчета минимум корумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия, които заемат второ и трето място.

Някои демокрации като Швеция (82), Нидерландия (79), Исландия (72) и Обединеното кралство (71), записаха най-ниските си резултати до момента. Обединеното кралство означи спад от шест пункта през последните пет години.

Страните с най-ниски резултати, отразяващи обилни недостатъци във върховенството на закона са Унгария (42), Румъния (46) и България (45).

В отчетът се обръща внимание на Полша (54),чийто рейтинг спада със седем пункта през последното десетилетие. Страната демонстрира систематични старания на предходната ръководеща партия Закон и ред (PiS) да монополизира властта за сметка на публичния интерес.

" Съдебните промени, позволяващи политически назначения и основаването на механизми за следствие и санкциониране на съдии, наклониха салдото на силите и подкопаха върховенството на закона в страната. Тези промени проправиха пътя за законодателни промени, в това число такива, които контролират заетостта в обществената администрация или държавните радио- и телевизионни оператори, което сложи Полша по пътя на демократичното оттегляне ", се показва в отчета.

Бяха анулирани някои решения, като да вземем за пример премахването на Дисциплинарната камара за съдиите, едвам откакто се сблъска с санкция от 1 милион евро от Европейски Съюз, което смята, че правосъдните промени в Полша са в несъгласие със законодателството на Европейски Съюз, и ограничи достъпа до европейски средства за възобновяване.

Със спад от три пункта Гърция (49) е най-лошо представящата се страна в Европейски Съюз в Световния показател за независимост на печата. Използването на SLAPP за заглушаване на публицистите е всекидневно, което попречва способността на медиите да рапортуват за случаи на корупция.
 Съмнения за корупция: Европейска комисия желае да замрази над €7 милиарда финансиране за Унгария
Съмнения за корупция: Европейска комисия желае да замрази над €7 милиарда финансиране за Унгария

Една трета от кохезионните фондове, планувани за страната до 2027 година, евентуално ще бъдат спрени

Недостиг на правосъдна самостоятелност в целия район

В района като цяло има проблеми при назначението на съдии и цялостното качество на правосъдната система в страни от района, като Швеция (82), Испания (60), Полша (54), Хърватия (50), Малта (51), Гърция (49), Литва (61) и Ирландия (77).

Дългогодишните проблеми с върховенството на закона не престават да съществуват в Испания да вземем за пример, като правосъдната самостоятелност се възприема като незадоволителна. Вижда се незабавната нужда от промяна на партийната квотна система за правосъдни назначения, която докара до петгодишно спиране на назначенията в Генералния съвет на правосъдната власт.

" Понижаването на районния резултат в Западна Европа и Европейски Съюз демонстрира, че европейските държавни управления би трябвало да се заемат по-сериозно с битката с корупцията и спазването на върховенството на закона ", разяснява Флора Кресуел, районен координатор на Transparency International за Западна Европа.

" Държавите би трябвало да покачат своите стандарти, да усилят напъните против битката с корупцията, като предпазят правосъдната система от интервенция и слагат защитна мярка за мощни групи на ползи в политиката. "

Усилията за битка с корупцията или са в застой, или понижават намалели в над три четвърти от страните в района, съгласно Transparency International.

От 31 страни в този район единствено шест страни са подобрили доста резултата си от 2012 година насам : Чехия (57), Естония (76), Гърция (49), Латвия (60), Италия (56) и Ирландия (77).

Докладът се концентрира и върху Нидерландия (79), където управляващите са изправени пред рецензии за избора да не преследват Shell по дело за подкупване на нефт в Нигерия и то на фона на оправдателни присъди в Италия по същия случай.

Някои от най-известните кавги със забъркана корупция в новата история са свързани с пране на пари посредством банки в страни от Европейски Съюз като Дания, Германия и Швеция. Провалите на държавните управления им да упражняват съответен контрол върху банките е една от аргументите, заради които се работи по основаване на нов орган за битка с прането на пари на равнище Европейски Съюз.

Въпреки, че Швейцария (82) има висок резултат по CPI, към момента се бори със статута си на център за пране на пари, където корумпираните задгранични жители могат елементарно да намерят медиатори, с цел да основават и ръководи компании и тръстове за тях.

Въпреки това, неотдавна препоръчан законодателен акт има за цел да разшири отговорностите за битка с прането на пари до юристи и други експерти, с цел да ограничи това.

Има още какво да се направи и за прозрачността в Ирландия , където съгласно отчета приемането на достъп до регистрите на действителните притежатели е възпрепятствано от доста комплицирана система.

Проблеми има и във Франция - разбор от юли 2023 година на данните за действителната благосъстоятелност на фирмите в страната сподели, е надали не невероятно да се разпознават действителните притежатели на 61% от всички компании, които имат недвижими парцели там.

Докладът на Transparency International откри, че достъпът до информация за действителните притежатели на компании е стеснен за гражданското общество и публицистите в целия Европейски Съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР