Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руското

...
Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руското
Коментари Харесай

Денков пред FT: Корупцията в България и руското влияние за свързани

Корупцията в България продължава да бъде главен канал за съветското въздействие и точно тя е съдействала за разпадането на ръководството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това споделя пред " Financial Times " към този момент някогашният министър председател акад. Николай Денков.

Пред бизнес изданието Денков показва, че кабинетът се е борил да изкорени подкупите и надълбоко вкоренените връзки на България с Москва.

" Голяма част от съветското въздействие в предишното, да вземем за пример в енергийния бранш, идваше посредством корупция ", споделя Денков, базирайки се на енергийните покупко-продажби като " Турски поток ".

Той акцентира, че " Продължаваме промяната " продължава да се ангажира с битката против корупцията и съветското въздействие, тъй като от партията знаят, че " тези две стратегии са свързани една с друга ".

FT припомня, че България не е имала държавно управление с цялостен мандат от края на кабинета на Бойко Борисов през 2021 година Медията показва, че ръководството му завърши на фона на " всеобщи митинги против систематичната корупция ".

Сред покупко-продажбите, които Борисов подписва, до момента в който е на власт, е газопроводът " Турски поток ", от който съгласно Денков и други български политици се възползва " Газпром ".

" Подобни покупко-продажби би трябвало да бъдат разследвани ", счита Денков. Борисов продължава да твърди, че газопроводът не е бил в ущърб на българските ползи.

Анализатори, с които FT беседва, декларират, че рухването на държавното управление е било предстоящо поради съмнението на партията на Борисов да поддържа дълбоки промени в службите за сигурност и да даде пълномощия на прокуратурата да проверява корупционните закононарушения и измами.

Според Горан Георгиев от Центъра за проучване на демокрацията, " е било неуместно да се мисли, че остарялата армия няма да отбрани ползите си ".

" Те няма да се откажат от тази власт ", акцентира той и прибавя, че демократичните партии " не съумяха да покажат същото самообладание и непримиримост като доста по-опитната и укрепена ГЕРБ ".

Денков упреква ГЕРБ, че са се оставила под въздействието на Делян Пеевски - разказан от " Financial Times " като " локален олигарх ", глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия, станал един от водачите на Движение за права и свободи,

Медийният магнат, трансформирал се в политик, е имал " мощно въздействие върху ГЕРБ ", отбелязва Денков в изявлението, припомняйки съдружни срещи, на които Пеевски е бил поканен от ГЕРБ и в последна сметка е доминирал полемиката.

Движение за права и свободи отхвърля изказванията, че партията или Пеевски прокарва съветски ползи, и ги дефинира като " безусловно погрешни " и " спекулации и опити за операция на провалени политици ".

Пеевски е " корав " бранител на евроатлантическата интеграция и " съперник на Русия ", е позицията на Движение за права и свободи.

Говорител на ГЕРБ е дал отговор на изданието, че " Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца ", само че не бил участвал на вътрешнокоалиционните диалози.

" ГЕРБ е най-голямата политическа партия в България и ние вземаме всички свои решения независимо ", прибавя неназованият представител.

FT обръща внимание, че България е огромен производител на муниции по руски стандарт, употребявани от украинската войска. София се притеснява от съветски саботажи на оборудванията, даже когато възнамерява да усили още повече производството на промишлеността.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР