Коронавирусната криза не удари директно банковата система и тя остава

...
Коронавирусната криза не удари директно банковата система и тя остава
Коментари Харесай

Банкер: Лихвите по кредитите остават непроменени

Коронавирусната рецесия не удари непосредствено банковата система и тя остава постоянна. Засега не се обрисува растеж на лихвите по заемите, предвижда пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

Той е безапелационен, че най-хубавото и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 милиарда потвърждават това. В същото време обаче лихвите по депозитите паднаха до 0%.

Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е тласъкът на един бизнесмен да си влага парите, да рискува, да не спи, в случай че може просто да постави един депозит и да си живее от него, уточни банкерът.

"Предишната рецесия беше главно рецесия на ликвидността и на недоверието сред банките и неналичието на задоволително капитал в самите банки. За 10 години тези неща се поправиха по подобен метод, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, даже някои непредвидими шокове. Така че през днешния ден в България и по света банките са в доста по-добро здраве, в сравнение с в предходната криза'', разяснява Хампарцумян.

Той показа мнение и по отношение на новия дълг, който страната изтегли преди дни в размер на пет милиарда лв.. "Технически интервенцията бе блестяща. Това, което е значимо за мен, е по какъв начин ще изхарчим парите. Засега те са взети да се основават буфери в едно нестабилно време. Това има същия смисъл на равнище страна. Как страната харчи тези пари – с какъв мандат, защо. Това следва да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до освен това ", добави Левон Хампарцумян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР