Коронавирусът, който стои в основата на пандемията Ковид-19, далеч не

...
Коронавирусът, който стои в основата на пандемията Ковид-19, далеч не
Коментари Харесай

Ковид-19 се развива и при елените

Коронавирусът, който стои в основата на пандемията Ковид-19, надалеч не е липсващ. Той освен към момента е необятно публикуван измежду хората, само че съгласно ново изследване вирусът постоянно минава от нас и към белоопашатите елени, където наподобява се развива още по-бързо, оповестява „ Science alert ”.


Произходът на SARS-CoV-2 остава мистерия, само че като се изключи че е допустимо вирусът да е минал от различен тип към нас, той е кадърен да премине и от нас към разнообразни други бозайници.

Според предходни проучвания вирусът към този момент може да е публикуван измежду белоопашатите елени в някои елементи на Съединени американски щати.

В новото изследване откривателите са търсили инфекции със SARS-CoV-2, като са взели секрет от носовете на свободно живеещи елени в Охайо. В интервала сред ноември 2021 година и март 2022 година те са употребявали назални тампони, с цел да вземат проби от 1522 животни, открити в 83 от 88-те окръга на щата.

Генетичният разбор на тампоните сподели дейни SARS-CoV-2 инфекции при 10% от елените, като най-малко един позитивен случай беше открит в 59% от изследваните окръзи.

Изследователите са взели и кръвни проби от някои от изследваните бозайници, с цел да търсят доказателства за предходни инфекции, за които свидетелства съществуването на характерни антитела. Въз основа на получените резултати те пресмятат, че близо 24 % от елените в Охайо са били инфектирани с SARS-CoV-2 в някакъв миг.

Освен това геномният разбор демонстрира, че най-малко 30 от откритите дейните инфекции са импортирани от хора.

" Обикновено приказваме за междувидовото предаване като за рядко събитие, само че това не беше голяма извадка, а ние успяхме да документираме 30 премествания. Изглежда, че заболяването се придвижва сред хората и животните много елементарно ", споделя съавторът на проучването Андрю Боуман, ветеринарен епидемиолог в Държавния университет в Охайо.

Изследователите означават, че белоопашатите елени могат да служат като контейнер за вируса, като евентуално могат да го разпространят измежду други диви животни, добитък и хора.

" И от ден на ден доказателства сочат, че хората могат да се заразят с вируса от елени - което не е изненадващо ", споделя Боуман. " Вероятно това не е еднопосочен канал. "

През декември 2021 година ветеринарният епидемиолог и сътрудниците му са разкрили ковид в девет обекта в Охайо, като са открили, че той е най-разпространен наоколо до гъсто обитаеми места с хора. Без по-широкообхватно наблюдаване обаче общата картина остава неразбираема.

" Разширихме обсега на територията на Охайо, с цел да забележим дали това е местен проблем - и го открихме на доста места, тъй че не е единствено районно събитие ", твърди Боуман.

При доста от животните са били открити доказателства за излагане на мощно заразния вид делта, който е най-разпространеният вариант измежду хората в Съединени американски щати през интервала на проучването. Имало е и признаци на алфа разновидността, който е достигнал своя пик измежду хората по-рано през 2021 година

Генетичният състав на разновидностите делта при елените съответствува с тези, които се разпространяваха измежду хората по това време, оповестяват откривателите. Това допуска, че са настъпили събития, при които вирусът се е " препълнен " от нашия тип в техния.

След като елен по някакъв метод е прихванал ковид от човек, вирусът явно е почнал да се популяризира измежду дивите елени на групи, открива изследването, като някои групи са се популяризирали отвън рамките на един окръг.

" Вероятно има времеви съставен елемент в това, което открихме - бяхме покрай края на пика на делта при хората, а по-късно видяхме същия тренд при елените ", споделя Боуман.

Според проучването на разновидностите във вирусните проби SARS-CoV-2 еволюира по-бързо при елените, в сравнение с при хората, макар че остава неразбираемо какво тъкмо значи това за нас. Възможно е вирусът да продължи да се развива при елените и да се популяризира назад при нас, само че даже и това да се случи, изследването демонстрира, че имунизацията с Ковид предлага отбрана./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР