Коронавирусът е най-тежката криза след Втората световна война, обяви генералният

...
Коронавирусът е най-тежката криза след Втората световна война, обяви генералният
Коментари Харесай

Антонио Гутериш обяви COVID-кризата за най-тежката след Втората световна война

Коронавирусът е най-тежката рецесия след Втората международна война, разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, представен от Франс прес.

“Изключителните стопански и политически катаклизми, провокирани от ограниченията против вируса, съставляват действителна заплаха за относителния мир, на който светът се радва през последните няколко десетилетия. Болестта съставлява опасност за всички по света и има икономическо влияние, което ще докара до криза, която евентуално няма паралел в близкото минало “, съобщи Гутериш.

Изявлението на генералния секретар на Организация на обединените нации идва, откакто президентът Доналд Тръмп предизвести американците да се приготвят „ за доста мъчителни “ две седмици на фона на най-смъртоносните 24 часа от рецесията в Съединени американски щати.

Около половината от популацията на планетата е под някаква форма на блокиране, защото държавните управления се борят да спрат разпространяването на болестта, с което се заразиха към този момент повече от 840 хиляди души. Известно е, че над 40 000 са умряли, половината от тях в Италия и Испания, само че броят на смъртните случаи продължава да нараства, като всеки ден се записват нови съдбовни изходи в Съединени американски щати.

Във виртуални диалози във вторник финансовите министри и централните банкери от 20-те съществени стопански системи в света дадоха обещание да се оправят с тежестта на дълга на страните с ниски приходи и да дават помощ на разрастващите се пазари. Миналата седмица водачите на Г-20 обявиха, че страните им ще вложат 5 трилиона $ в международната стопанска система, с цел да се избегне възможна дълбока криза.

В Европейския съюз обаче бойните линии са обрисувани към изискванията на избавителен проект. Най-засегнатите страни от Covid-19 - Италия и Испания, оглавяват група страни, които желаят инструмент за споделен дълг - наименуван „ coronabonds “ (коронаоблигации). Но диалозите за споделен дълг са алена линия за Германия и други северни страни и заплашват да разделят блока, отбелязва „ Франс прес “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР