Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Учени откриха хищен динозавър с размерите на най-малкото колибри

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Oculudentavis khaungraae - това е латинското название на най-малкия динозавър, прочут до момента на учените.

В списание " Нейчър " е разказано, че в парче кехлибар от Северен Мянмар е открит дребен цереп като на птица. " Най-странната вкаменелост ", каткто я назовава един от учените, е попаднала там преди 99 милиона години.

Те считат, че съществото би трябвало да е с размерите на пчелно колибри - най-минатюрната птица през днешния ден. Това колибри нормално не е по-голямо от 5-6 сантиметра и тежи към 1-2 грама.

Находката може да хвърли повече светлина върху това по какъв начин доста по-дребните птици са еволюирали от динозаврите, които всеобщо са доста по-големи.

Досега за минимален динозавър се смяташе микрорапторът с тегло от няколко стотин грама и също наподобяващ на птица.

Същество с размера на колибри е изправено пред предизвикателство да събере датчици в доста дребна глава, както и да поддържа тялото топло, с цел да може да прави енергийчни придвижвания, каквите съставлява летенето.

Структурата на очните гнезда в черепа на Oculudentavis khaungraae демонстрира, че този завързак евентуално е имал острото зрение на сова. Разликата е, че структурата им разкрива, че те са ловували денем, а не са били нощни животни.

Доколко динозавърът е приличал на птица към този момент може единствено да се гадае, защото други елементи от тялото не са открити. Значителният брой зъби в долната челюст кара учените да допускат, че той е бил граблив и се е хранил с инсекти.

 Учени откриха граблив динозавър с размерите на най-малкото колибри
© HAN ZHIXIN
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР