Коронавирус епидемията продължава да се разраства в цял свят. Някои

...
Коронавирус епидемията продължава да се разраства в цял свят. Някои
Коментари Харесай

Паниката заради коронавируса увеличи в пъти цените на маските за лице

Коронавирус епидемията продължава да се разраства в целия свят. Някои хора обаче пируват по време на чума. Затова компанията Amazon насочи предизвестие към продавачи на маски лице, употребяващи нейната платформа за заблуждаване на потребителите и увеличението на цените за тези артикули.

Корпорацията настоя продавачите да съблюдават политиките за заслужено ценообразуване. Това предписание е въведено от Amazaon, с цел да защищити потребителите от "ценовите практики, които могат да навредят на купувачите ". Оказва се, че доста търговци съзнателно са завишили цените на маските за лице, предлагани в платформата, макар че покупката им от друго място е доста по евтина, а вследствие на ковид търсенето на тези артикули се е повишило доста напоследък.

Цените за редица медицински маски за лице са се утроили, а в някои случаи са се повишили четири пъти. Например най-продаваният сходен артикул в Amazon е пакет от 100 маски за лице, предлагани от компанията Kidirt. Сега пакетът коства 14.99 $, до момента в който единствено преди няколко седмици е коствал 4.99 $.

По-скъпите и ефикасни маски за лице, като респираторните маски N95 са повишили цената си четири пъти - от 15 на 60 $ за пакет от 20 маски. Подобна е теденцията при водещите производители на такива артикули фирмите 3M и Honeywell. Това обаче по-скоро е резултат от продажбата на продуктите им от трети лица през платформи като Amazon и eBay. Засега Amazon се задоволява само с изпращането на предизвестия към такива търговци, само че не и да вкарва ограничавания на достъпа им до комерсиалната платформа.



Каква е обстановката на българския пазар

Близо 10 пъти скочи цената на медицинските маски в интернет. Недостиг в аптеките има от близо месец в цялата страна В същото време търсенето на защитни консумативи се усилва. В интернет цената на една кутия, в която има 50 маски, към този момент доближава 100 лв.. Само преди месец такава е коствала сред 5 и 20 лв.. Появяват се и инцидентни търговци. Най-вероятно тези хора даже нямат регистрация като търговци на едро, тъй като това е наложително по закон.

Фармацевтите прецизират, че елементарните хирургични маски за лице, които са с ластик, нямат успеваемост в предпазването от вируса. Другите, които са си праховите, те са с филтри за прахови частици, тъй че и те нямат успеваемост.

Страхът от разпространяване на болести докара и до дефицит на дезинфектанти в комерсиалната мрежа. Все по-трудно в аптеките се намират и термометри. Има и недостиг на дезинфектанти. Очаква се дефицитът на консумативи да продължи най-малко още месец.

Петте най-скъпи предложения за маски, които открихме в платформата Amazon:

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР