Коронакризата не отказа българите от покупка на имоти. Напротив, дори

...
Коронакризата не отказа българите от покупка на имоти. Напротив, дори
Коментари Харесай

Експерт: Ако сте сигурни в доходите си, купете си жилище

 Коронакризата не отхвърли българите от покупка на парцели. Напротив, даже има доста нарастване на изтеглените ипотечни заеми през тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. Несигурността и страхът, че приходите може да се свият или човек да загуби работата си обаче се отразиха върху покупките на коли, подмяната на обзавеждането у дома и ремонтите на дома. Това излиза наяве от разбора на данните за изтеглените банкови заеми от началото на 2020 година, изработен за  " Стандарт “ от консултанта Тихомир Тошев.

" Първите два месеца след оповестяването на изключителното състояние – от 13 март до 13 май, имаше цялостна застоялост на пазара. Хората купуваха единствено най-необходимото. Падна и търсенето на банкови заеми. Банките пък вкараха рестрикции за работещите в най-силно ударените от пандемията браншове, като хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, превоз – те усилиха процентът на самоучастието във финансирането на покупко-продажбите за парцели от 15 на 20 “, сподели Тошев.

След анулацията на изключителните ограничения и последователното отваряне на стопанската система, банките анулират рестрикциите и условието още веднъж е 15% самоучастие, а ползата на хората към изтегляне на заеми за парцели последователно се завръща. През юни и юли ипотеките порастват, като към края на август те даже са с 12 % повече в сравнение с за първите осем месеца на 2019 година " Покупката на парцели е най-вече за живеене, а не с капиталова цел.

Въпреки рецесията, хората, които се нуждаят от личен дом, вършат крачка към договорка. Това са най-вече работещите в браншове като IT и фармацията, където приходите освен, че не понижават, само че даже се усилват. Жилища купуват и българите, които са се върнали със спестявания от чужбина и имат желание да се открият за непрекъснато у нас “, споделя Тошев. По думите му, наемният пазар сега е усложнен и в случай че се прави договорка с капиталова цел, това може да не донесе облаги незабавно. Затова хората би трябвало да бъдат деликатни, в случай че разчитат на сходни приходи.

Дали хората се опасяват да не изгубят спестяванията си на депозит в банките поради съвсем нулевите лихви и инфлацията, която изяжда парите? Според кредитния съветник има и такива случаи, само че те са малко. " За покупка на жилище е нужно да имаш спестени сред 50 000 и 100 000 лева, а сходни влогове са малко. Повечето депозити са с дребни суми “, уточни Тошев.

Цената на жилищата остава постоянна, като спадът от началото на годината е приблизително за страната 1,1%. Той обаче е най-вече в дребните градове, до момента в който в огромните – София, Пловдив, Варна, не се следи намаляване. Лихвите се резервират на равнищата отпреди рецесията – за ипотечните заеми сред 2,7 и 3,1%, а за потребителските – сред 4,5 и 6 на 100. Но при втория тип има спад от 5% по отношение на същия интервал на предходната година. Това значи, че хората поради несигурността през идващите месеци хората избират да не задлъжняват, като отсрочват всевъзможни настоящи разноски – поправки, покупка на ново обзавеждане или на автомобил.

Тихомир Тошев не се анагжира да направи прогноза за идващите месеци. " Говори се, че ни чака тежък ноември, грип в допълнение към ковида и допустимо стягане на противоепидемиологичните ограничения. Но с икономическата интензивност надали ще има подобен проблем като при започване на пандемията “, е мнението на консултанта. Според него лихвите по заемите ще останат без смяна до края на годината, а може би и през първата половина на 2021 година Ако отшуми здравната рецесия, възобновяване ще е бързо, евентуално ще стартира още от идната година.

Ако сте сигурни в приходите си, не се колебайте за покупката на жилище. Ако обаче сте на работа в някой от засегнатите браншове – изчакайте с сходна договорка, поучава Тихомир Тошев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР