Корнелия Нинова коментира от парламентарната трибуна случая с Мартин Божанов

...
Корнелия Нинова коментира от парламентарната трибуна случая с Мартин Божанов
Коментари Харесай

Нинова: Излиза, че ако Нотариуса не беше убит, този случай щеше да остане потулен

Корнелия Нинова разяснява от парламентарната естрада случая с Мартин Божанов - Нотариуса.

„ От „ Българска социалистическа партия за България “ сме инициирали и поддържаме всички парламентарни форми на работа, които биха съдействали за бистрота, за изясняване на обстоятелствата и на истината. В съответния случай разясняваме една класическа форма на октопод, който е обхванал правосъдната система и изсмуква нейните сили “, уточни тя.

Тя обърна внимание обаче, че на дневен ред стоят доста въпроси. „ Дори от полемиката тук стана ясно, че някои от присъстващите от дълго време са имали информация за тази работа. От обществените изяви на други участници в събитията разбираме, че от дълго време са подавали сигнали. Какво се оказва – че в случай че  този човек не беше погубен, несъмнено този случай щеше да остане потулен “, сподели Нинова.

И уточни: „ Какви са изводите: прокуратурата е мълчала, когато я управляваше Гешев. Сега госпожа Йорданова споделя, че прокуратурата мълчи и когато я ръководи Сарафов. Добре. Но вие дойдохте с лозунга за правосъдна промяна и правдивост. И я направихте. Какъв е резултатът от това? Какво направихте? През Конституцията  овладявате прокуратурата, тъй като квотата във Висшия правосъден съвет в по-голямата си част ще бъде политически избор. С какво това оказва помощ да се вземат решение такива случаи и да се предотвратяват? С нищо. “

Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че Законът за правосъдната власт е променян три пъти в границите на месец. 

„ Вадите следствието, връщате го назад – не знаете какво вършиме. Върхът беше предходната седмица, когато в Наказателно-процесуалния кодекс, в преходни и заключително разпореждания, посредством смяна на Закона на правосъдната власт отменихте част от текстовете в Конституцията, които приехте преди три седмици. Как ще оправите корупцията в правосъдната система и по какъв начин ще подредите тази система при такава непросветеност, неначетеност, липса на законодателна просвета и почитание на законодателния развой минимум? Цялата ви правосъдна промяна беше ориентирана към това да овладеете правосъдната система, а не да се преборите с такива случаи като този “, безапелационна бе Нинова. 

Тя изрази подозрение, че предлаганата парламентарна комисия ще свърши съществено работа. 

„ Позволете да допуснем, че тя ще бъде употребена за игра на лобита, за извиване на ръце, за политически рекет, за информация, която следено да излиза в медиите и друга, която да не излиза. Това си проличава от самия предмет на комисията, която сте заложили. Питам ви, какво от това, като създадем следващата комисия и тя обясни обстоятелствата. Какво ще се промени? Предлагам – като ще вършим тази комисия, най-малко от кумова срама запишете едно изречение, че като изясните обстоятелствата, ще извършите законодателни промени. Иначе това ще бъде едно чешене на езици, потребление на информацията непозволено един против различен да си извивате ръцете за ротацията и регулаторите. Но смислени оферти, а не като тези, които правихте до момента, тъй като правосъдната ви промяна е цялостен неуспех и случая с Нотариуса го потвърждава “, сподели още Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че след правосъдната промяна нито КПКОНПИ работи, нито имаме нов Висш правосъден съвет, нито нов Инспекторат, нито ясно законодателство, съобщи Българска телеграфна агенция.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР