Корнелия Нинова и председателят на Върховния административен съд Георги Колев

...
Корнелия Нинова и председателят на Върховния административен съд Георги Колев
Коментари Харесай

Антикорупционната тема ще е политическата арена на сезона

Корнелия Нинова и ръководителят на Върховния административен съд Георги Колев приказваха над час за предложенията на Българска социалистическа партия за битка с корупцията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Адвокатурата подлага на критика унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по идея и основава орган с безконтролна и безотговорна власт
28 авг 2017
Съюзът на съдиите с рецензии към антикорупционния закон на Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова сподели, че с организацията имат общи визии и ще се съобразят с рекомендациите на съюза
24 авг 2017
Президентът Румен Радев въпреки всичко не се е отказал от контрола върху организация " Антикорупция "

Българска социалистическа партия незабавно разгласява собствен план на закон, в който предложенията са в унисон с концепциите на президента
14 авг 2017
Има ли чисти ръце за битка с корупцията

Властта предлага нов орган с големи пълномощия, без никакви гаранции против произвол
4 авг 2017
Партии и институции се надхитрят кой да води борбата с корупцията

Управляващите упорстват най-вече за предварителна защита, Българска социалистическа партия и президентът приказват за отмъщение
31 юли 2017

Темата " антикорупция " продължава да превзема от ден на ден политическия дневен ред, като се обрисува тази наклонност да ескалира до края на седмицата, когато започва новата парламентарна сесия.

Президентът Румен Радев разгласи в сряда, че на 9 октомври насрочва съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност за " основаване на работещ модел за битка с корупцията ". Същия ден Българска социалистическа партия се срещна с представители на Върховния административен съд за поредна консултация по плана им на закон за специфична организация " Антикорупция ", а в четвъртък Корнелия Нинова ще приказва по тематиката и с основния прокурор Сотир Цацаров. Фондация " Български институт за правни инциативи " (БИПИ) разгласява следващото мощно сериозно мнение против плана на държавното управление за нов закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, което е изпратено до министъра на правораздаването Цецка Цачева.

Темата ще е акцент и в първия парламентарен ден – 1 септември, когато в Народното събрание заседание е проведена кръгла маса за полемика по законопоректа на ръководещите. Поканени са депутати от разнообразни парламентарни групи и представители на организациите в Съвета за правосъдна промяна към Министерството на правораздаването. Срещата беше замислена като тривиално събитие за легитимиране на законопроекта на ГЕРБ, само че занапред се чака на нея да се стигне до мощно опълчване в две направления.

Едната е явна – и ръководещи, и съпротива ще пазят своите законопроекти, построени върху напълно разнообразни концепции. Втората се очерта тези дни – някои организации, членове на Съвета за правосъдна промяна, заеха остро сериозни позиции против държавния план, освен това с идентични причини – сбъркана идея, кардинално неприемливи постановки, неразбираеми и неубедителни претекстове. Логично е те да изложат тезите си на кръглата маса, което пък изисква и да получат необорим отговор. Всъщност самата кръгла маса по определение е за полемика върху постъпилите мнения по плана на държавното управление. А унищожителните мнения започнаха от началото на седмицата със мнението на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Преди това Съюзът на съдиите в България съобщи, във връзка и на двата законопроекта, че всяка полемика по съществото им би трябвало да се предшества от изясняване на кардиналните позиции
- новата конструкция за битка с корупцията да е оптимално самостоятелна от политическата власт, само че и отчетна;
- всяка битка с корупцията е невъзможна без самостоятелна правосъдна власт;
- една от най-тежките форми на корупционните прояви е политическата корупция, която се реализира посредством потреблението на законодателни и управнически механизми.

БИПИ: Единен метод против корупцията не значи орган със свърхправомощия

В позицията на БИПИ от сряда се застъпва тезата, че единният метод против корупцията не значи безусловно обединен орган със свръхправомощия, а по-скоро добра съгласуваност сред всички съществуващи. " Добрите практики от страни със сходно развиване (например Латвия) допускат построяването на мрежа от институции, които обгръщат структурно и функционално другите действия за битка и предварителна защита на корупцията по високите етажи на властта и във връзка с политическите организации (партии). Това не изключва съществуването на обединен орган, само че неговите функционалности са свързани с надзор и съгласуваност на мрежата от институции, реализирането на проверяваща активност както на централно, по този начин и на локално равнище, и развиването на доста мощна превантивна и обучителна работа ", написа в мнението.

А планът на Министерството на правораздаването не дава отговор на нито една от тези характерности.
На първо място, той не планува надзор и съгласуваност на досегашните институции с отношение към корупцията, а " неинтегрирано обединение на структури и функционалности ", което носи риск от неясноти в процедурите, носенето на отговорност, отчетността и резултатите. На второ място, законопроектът не лежи на предварителни разбори на работата на досегашните институции, а единствено на статистика за активността им, което е извънредно незадоволително. Няма претекстове за какво досегашните механизми и институции са неефективни.

На всичкото от горната страна, плануваните редом промени в Закона за администрацията, импортирани от държавното управление като част от тази антикорупционна промяна, предложена от Европейска комисия, по-скоро ще доведат до задълбочаване на политическата концентрация и понижаване оперативната автономия на вътрешните инспекторати в държавната администрация, а не към тяхното подсилване.

Начинът, по който е разказана структурата на комисията в плана на Министерството на правораздаването единствено акцентира изкуственото обединение на органи, без да се планува нов функционален метод към битката с корупцията. Това се поддържа и от обстоятелството, че е планувано бюджетът на новата институция да бъде машинален общ брой от бюджетите на вливащите се в него. Качествена смяна в метода към битка с корупцията допуска и друга бюджетната рамка.

Противодействието на корупцията минава през трите самостоятелни управляващи и това би следвало да се отрази в това число и на избора и състава на комисията, само че в законопоректа той е напълно " заключен " в Народното събрание, се споделя в мнението. Дори и в този момент в конструирането на Комисията за лишаване на нелегално имущество така наречен КОНПИ, на която се придава съществена роля в държавния план, вземат участие " смесено и уравновесено " изпълнителната власт, Народното събрание и президентът, пишат от БИПИ. И отново се дава образец с Латвия, където кабинетът афишира открит конкурс за началник на Бюрото за предварителна защита на корупцията, специфична комисия прави оценка претендентите и предлага на Народното събрание скъсен лист за избор. Мандатът от шест години е безпричинно дълъг, няма ефикасни механизми за надзор, гласност и отчетност на новата институция, са част от останалите бележки.
" Изкуственото обединение на органи поражда също толкоз изкуствено обединение на към този момент съществуващите им пълномощия, които са с друг предмет, обсег и процесуална логичност, този метод опонира на Националната тактика за противопоставяне на корупцията от 2014 година ", написа в позицията.

Българска социалистическа партия удовлетворени от ръководителя на Върховен административен съд Георги Колев – получили професионален разбор

На този декор много бодряшки прозвуча посланието на Българска социалистическа партия след днешната срещата с ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев във връзка на техния законопроект.

" Получихме професионален разбор и положителни рекомендации. Много изчерпателен разбор на предложенията ни. Благодарим за тази среща, тъй като това са хората, които ползват законите и в работата си са се срещнали с най-вече проблеми от недобре завършени закони ". Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с Колев и други представители на Върховен административен съд. Председателят отхвърли да влезе в елементи като изясни това, че материята е комплицирана. Нинова посочи няколко рекомендации, които са получили

- да се разпише процедурата, по която президентът дефинира ръководителя на организацията, да има по-ясни правила, по които това да се случва;
- да се извадят евродепутатите от кръга проверявани лица, тъй като имат европейски имунитет и не могат да бъдат разследвани от тази агенция;
- да се разпише явен механизъм за предпазване и заличаване на събраната информация, с цел да не се злоупотребява с нея;

От изказването на Нинова стана ясно, че представителите на Върховен административен съд също са останали удовлетворени, тъй като нормално никой не се допитвал до тях.
Социалистите ще са подготвени с окончателния вид на плана си в събота, за когато е плануван пленум на партията. Възможно е част от получените рекомендации и забележки да влязат като текстове в него.

Президентът Румен Радев със свои поръчки

В очертаващият се конфликт на позиции на няколко разнообразни фронта президентът Румен Радев би следвало да изграе ролята на абритър, акумулиращ огромен експертен потенцил. Вместо това той занапред дава поръчки за състезател със лична идея. Както към този момент неведнъж бе маркирано, още в предизборната акция Румен Радев даде поръчка, че демонстрира интерес към тематиката за битката с корупцията, дори в началото заложи на румънския модел, само че след това явно бе посъветван да означи, че мнението на основния прокурор е незаобиколимо. Овладяването на съществено пълномощие по установяване на управлението на новия антикорупционен орган, както предлага Българска социалистическа партия ще има забележителен имиджов резултат за сегашния държавен глава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР