Корейската народнодемократична република (КНДР, т.нар. Северна Корея) оповести своите намерения

...
Корейската народнодемократична република (КНДР, т.нар. Северна Корея) оповести своите намерения
Коментари Харесай

Северна Корея се готви за ново изстрелване на изкуствен спътник през месец декември!

Корейската народнодемократична република (КНДР, така наречен Северна Корея) оповести своите планове да направи нов опит за изстрелване на сателит в космоса, заяви електронното издание на “Новости-космонавтики ”, базирайки се на организация Синхуа. Информацията е оповестена и на формалната севернокорейска осведомителна организация – Корейска централна новинарска организация.

Изкуственият сателит “Кванмьонсон 3 ” ще бъде изстрелян в интервала сред 10 и 22 декември.

 DPRK rocket

На фотографията: ракетата “Ънха 3 ”, снимана през месец април, броени дни преди предходното изстрелване. Същата тази ракета не съумя да доближи орбита и падна в океана. Photo: Sungwon Baik/VOA

Според представител на Корейския комитет по галактически технологии, експертите са анализирали грешките и проблемите, довели до неуспеха при предходното изстрелване (през април т.г.) и са повишили надеждността и точността на ракетата-носител.

Защо обаче КНДР желае да изстреля галактическа ракета тъкмо в този момент? Има няколко догатки. Първото е, че в края на месец декември в южната съседка – Южна Корея предстоят избори и последствията от това изстрелване биха могли да повлияят на изборните резултати.

От друга страна, Южна Корея също се пробва да изстрелва своя лична ракета през последните месеци. Опитите за изстрелване там до този миг не се увенчават с триумф – през октомври и ноември бяха подхванати два опита, само че и двата опита бяха отсрочени заради механически проблеми. Стартовият прозорец на южнокорейската ракета изтича на 5-ти декември и не е ясно дали техническите проблеми ще бъдат позволени, с цел да може да се организира изстрелване до края на тази година.

Изглежда, че на този стадий на Корейския полуостров се заформя една самобитна галактическа конкуренция и Северната съседка се пробва да измъкне триумф непременно – явно с пропагандни цели, с цел да потвърди жизнеспособността на локалния комунизъм.

Пхенян оповести 2012 за година на научно и софтуерно развиване в страната. Дали Северна Корея въпреки всичко ще успее да се трансформира в галактическа страна – следва да забележим.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР