Корабите в българския участък на река Дунав вече задължително трябва

...
Корабите в българския участък на река Дунав вече задължително трябва
Коментари Харесай

Автоматична идентификация на корабите по Дунав

Корабите в българския сектор на река Дунав към този момент наложително би трябвало да плават с " АИС транспондер ". Това е системата за автоматизирана идентификация по вътрешните водни пътища, с която може да бъде следен всеки един самоходен кораб. България е последната от дунавските страни, които внедряват системата.

Русе

С последните промени в Закона за морските пространства към този момент всички кораби, които минават през българския сектор на река Дунав, би трябвало да имат " АИС транспондери ". Така капитаните се задължават да предават на Българската Речна осведомителна система настоящи данни за техните плавателни съдове, което доста ще усъвършенства контрола. В българския сектор 8 станции одобряват и декодират данните, които по-късно се изобразяват върху електронна карта.
инж. Валентин Христов – шеф на БУЛРИС: И всеки един ползвател на системата може да получи подробна информация за кораба, за неговото придвижване, скорост и по кое време се чака на несъмнено пристанище да дойде и най-много къде се намира по поречието на реката.
Освен че корабособствениците ще имат повече информация за придвижването на техните съдове, капитаните ще могат по-лесно да се осведомят дали при ниско води, да вземем за пример, няма скупчване на кораби, което да затрудни напредването им. " АИС транспондерите " са и превантивна мярка против контрабандата.
инж. Валентин Христов – шеф на БУЛРИС: Корабите, когато не употребяват " АИС транспондери ", могат да се приближат до брега, могат да правят противозаконна товаро-разтоварна активност, няма кой да ги види с никакви средства. А в този момент към този момент това нещо няма по какъв начин да се случи.
А санкциите за корабите, които не употребяват системата за автоматизирана идентификация, са солени. Те могат да доближат и четири цифрени суми в евро, по тази причина и в Горен Дунав капитаните рядко си разрешават да не ги включват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР