Корабът със 17 българи на борда Царевна вече повече от

...
Корабът със 17 българи на борда Царевна вече повече от
Коментари Харесай

Кораб с български моряци вече месец е блокиран в Мариупол

Корабът със 17 българи на борда " Царевна " към този момент повече от месец е блокиран в пристанището на Мариупол. Плавателният съд дебаркира там на 21 февруари и по този начин и не съумява да си тръгне поради войната. Има и още един транспортен съд с български екипаж в Украйна - в Черноморск. С ситуацията на нашите моряци спекулира Костадин Костадинов от " Възраждане ", който даже провежда тази заран конференция във Варна със съпругите им. Това докара до неотложен коментар от премиера Кирил Петков, който назова случката " противен пиар ". 

" Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в неволя. От седмици българското държавно управление е в непрестанен контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и сега за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани ", написа Петков във Facebook през днешния ден следобяд.

Той персонално разговарял с капитана на кораба " Рожен " в Черноморск. Съдът може да бъде изведен с украински конвой, в случай че съветската страна даде " наследник кулоар ". В този случай обаче съществува заплаха да бъде изумен от морска мина. Има и други страни с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, тъй като до момента в който не се обезпечи безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място, разяснява министър-председателят. Войната завари около 100 кораба на разнообразни страни в украински териториални води, 80 от тях - на пристанище Мариупол.

" Корабът в Мариупол е в по-затруднено състояние, тъй като пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е належащо да се обезопасят мините, което към сегашния миг няма по какъв начин да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е доста рисково, тъй като има голям риск от обстрел и действително и съветските и украинските военни елементи би трябвало да дадат зелен кулоар по едно и също време, което в този миг е невероятно ", съобщи Кирил Петков.

Корабът " Царевна ", който е благосъстоятелност на българската компания " Шипман " със седалище в град Варна, само че плава под малтийски байрак, е блокиран от 24 февруари в Мариупол. На борда има 17 българи и един украински моряк. Според брачната половинка на втория монтьор Катерина Димова корабът към този момент бил с дупки от изстрели, а екипажът се криел в машинното от обстрела над украинския град.

Само шест души от " Рожен ", който е в Черноморск, са предпочели да бъдат евакуирани по суша, съобщи преди дни пред БНР заместник-министърът на превоза и експерт по морско право Владимир Върбанов. Останалите 11 моряци, както и 17-те българи на " Царевна ", остават на борда до намиране на интернационално решение. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР