Кораб с тонове хуманитарна помощ отплава от Кипър за Газа.

...
Кораб с тонове хуманитарна помощ отплава от Кипър за Газа.
Коментари Харесай

Първят кораб с помощи за Газа отплава от Кипър

Кораб с тонове филантропична помощ отплава от Кипър за Газа. Товарът се чака да дойде след два дни. Според Организация на обединените нации обаче морският кулоар не може да замести сухопътния превоз към палестинския анклав.

Израелските управляващи отхвърлиха обвиняванията на чиновници на Световната организация, че пречат на доставките от първа нужда да доближат до Газа.

Корабът с 200 тона храни и питейна вода отплава от кипърското пристанище Ларнака за Газа и по този начин отвори морския кулоар към палестинския анклав. Очаква се дистанцията от 370 киолометра, което нормално лишава 15 часа, да бъде изминато за два дни поради тежкия товар на борда.



От Организация на обединените нации подсетиха, че помощта по вода не може да реши напълно продоволствения проблем в анклава.

" Корабът е добре пристигнал, само че се нуждаем от сухопътен достъп и безвредни, сигурни и постоянни доставки в Газа ", сподели Йенс Лерке, офис на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Продължават помощите по въздуха. Египет и Обединените арабски емирства са доставили в Газа с парашути общо 353 тона филантропична помощ от началото на март. Някои палестинци обаче се опасяват най-вече за живота си.

" Те ни пускат помощи по въздуха, само че военните ударите поразяват нашите деца, които умират. Във всички случаи умират палестинци ", уточни Ислам Абу Жазар, жителка на Рафа.

Палестински медици от боницата Насър в град Хан Юнис описват пред Би Би Си, че са били бити и унижавани от израелски бойци при нападението им миналния месец.



" Те ни принудиха да коленичим със завързани очи. Имаше яма на земята и мислехме, че ще ни екзекутират и погребат в нея. Казахме си молитвите, само че те просто ни плашеха ", изясни доктор Ахмед Абу Сабха, болница " Насър " в Газа.

Засега няма признаци Израел и Хамас да стигнат до съглашение за завършек на военните дейности и освобождение на заложници. Това разгласи медиаторът Катар.

Израел разгласи, че не е отговорен за глада в Газа, защото позволява помощи през два пункта в южния завършек на територията. Хуманитарните организации обаче настояват, че това не е задоволително, изключително за северната част на анклава.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР