Копринков е проблем в кръга на президента. Кадруваше на ключови

...
Копринков е проблем в кръга на президента. Кадруваше на ключови
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Бау-бау е метафора. Копринков е проблем в кръга на президента

Копринков е проблем в кръга на президента. Кадруваше на основни места в служебните кабинети, осигуряваше канали за приходи. Това съобщи Тихомир Безлов в изявление за вестник Стандарт. Ето какво още сподели той:

- Г-н Безлов, какъв е коментарът Ви по абсурда с президентската институция и " Пътя на Копринката "?

- Бившият министър председател Бойко Борисов направи такава метафора преди години - " Пътят на Коприната " свърза Китай и Европа с останалия свят. Сега китайците се пробват да осъществят един голям инфраструктурен план - да създадат по-евтин пътя си до Европа.

Но по този начин или другояче, изявлението е обвързвано със съветника на президента Николай Копринков, който по време на служебните държавни управления на Радев кадруваше на доста от основните места за внасяне на контрабандни артикули.

Това са канали за приходи. Макар, че нямаме данни от следствие - нещо, което да е потвърдено. Към момента всичко е на равнище политически обвинявания. Темата се появи през 2021 година. Президентът не се разграничи от съветника си, който фактически е една от проблематичните персони в обкръжението му.

- Как смятате, за какво прокуратурата мълчи по въпроса?

- Имаше двама основни прокурора - предходният Иван Гешев и сегашният изпълняващ длъжността Борислав Сарафов. Коментираше се, че Гешев е подобрил връзките си с президента Румен Радев откакто прокуратурата влезе на " Дондуков " 2 през 2020 година Сега Сарафов по-скоро заобикаля безсмислените борби. Тоест, той се пробва да има повече политически другари, в сравнение с врагове.

- Все отново Вие имате ли данни за корупционни схеми в Президентството?

- Има доста обвинявания, които са обичайни за администрациите. Иначе, президентът в онази особена обстановка направи служебни държавни управления. В някакъв смисъл хора, които бяха свързани с него, завоюваха локалните избори през 2023 година Други влязоха в разнообразни управнически позиции -  в опазването на здравето, във вътрешната сигурност.

Една от огромните тематики беше Планът за възобновяване и резистентност - какви тематики се одобряват и кои се отхвърлят от служебните държавни управления. Но кабинетите на президента не бяха подложени на критика от медиите, макар че имаше доста сигнали. А данните демонстрират, че президентът губи известност просто, тъй като има проблеми с другите институции.

- До какви вреди ще докара това, че служебните кабинети бавеха Плана за възобновяване и резистентност?

- Бавеха е мощно казано. Защото има доста съществени несъгласия в условията в този проект. Големият проблем, несъмнено, са въглищните централи. Никой не искаше да рискува с позиция за тях, тъй като тематиката е доста сензитивна за електората.

- Знаете ли кой е Сотир Ушев? Говори се, че е основно лице на " Дондуков " 2.

- Не.  По-скоро за мен това е ново име. Даже не си припомням предходните му позиции.

- Какво би спечелил и изгубил Радев, в случай че основе собствен политически план?

- Много мъчно е да се реши. Основните парламентарни партии са с устойчиви структури. Но в случай че президентът влезе в актуалната раздробена политическа среда, допустимо е партията му да вземе гласове от хората, които не отиват до урните при избори. Не съм сигурен дали ще вземе доста от Българска социалистическа партия и от " Възраждане ". От ГЕРБ и Движение за права и свободи също не си го и представям.

- Негласуващите са към 1 милион души?

- Не съм сигурен. Не можем да кажем, че тези хора ще го поддържат. Той ще направи една релативно междинна партия. При последващи избори няма да се появи преобладаваща партия. Така, че ще се договаря.

- Знаете ли кой е " бау-бау " от изявлението на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски?

- " Бау-бау " е метафора, комфортно куче, което да  бъде употребявано за партията на Радев, до момента в който той към момента е президент. Ясно е, че ще се основава политически план, както беше опитът с   " Български напредък ".

Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР