Кооперациите продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия

...
Кооперациите продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия
Коментари Харесай

Земеделските кооперативи имат перспектива

Кооперациите не престават да имат своята вероятност в земеделието и хранително-вкусовия отрасъл. Професионалният и експертен миг в нашата работа е извънредно положителен. Това е споделил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на годишния народен семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

"С националния съюз и другите асоциации минахме през доста съществени проби последните години. През цялата 2017 година в доста добра връзка със земеделския отрасъл мина дебатът за позицията ни за Общата селскостопанска политика - къде е България и какво желаеме да създадем. Смея да настоявам, че браншът и екипът на министерството знаят какво желаят ", е декларирал още министър Порожанов, представен от пресцентъра на МЗХГ. Той е припомнил, че по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е почнал дебатът по ОСП и при започване на юни са били показани от Европейска комисия драфтовете на 3 регламента - най-важният от които е за стратегическите проекти. Всяка страна е дала позициите си по тях и се чакат поправените оферти на регламентите. Това обаче към този момент шест месеца не става. За да не се губи време, България към този момент е почнала направата на така наречен SWOT разбор, който да изведе целите и инструментите. Вероятно през май ще стартира и общественото му разискване с сектора, се показва в известието.

Пред ръководителите на кооперациите министър Порожанов е оповестил, че до края на месеца ще бъдат платени вторите ставки на обвързаната поддръжка и акциза върху горивата за аграрни потребности. До 1-2 месеца ще бъде подготвена и новата държавна помощ за дребни хладилни камери за предпазване на плодове и зеленчуци. Такава към този момент има за минимандрите, а сега се съгласува с Европейска комисия сходна скица и за дребни кланици, както и за мобилни доилни апарати, допълват от земеделското ведомство.

Кооперациите са възможни бенефициенти по мярката за напояване, чака се банкет по нея сред май и юни, е декларирал ръководителят на НСЗКБ Явор Гечев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР