Концесионерът на Локомотив трябва да инвестира в реконструкцията и строителството

...
Концесионерът на Локомотив трябва да инвестира в реконструкцията и строителството
Коментари Харесай

Крушарски обещава 18 млн. инвестиции за стадион Локомотив

Концесионерът на " Локомотив " би трябвало да влага в реконструкцията и строителството на спортния комплекс най-малко 17 905 000 лв. до деветата година от сключването на контракта. Документацията е съгласувана с всички инстанции и ще се разисква на сесията на Общинския съвет, планувана за 16 май. Комплексът ще бъде възложен за 35 години след конкурс, както планува законът. Отсега се знае, че офертите ще се отварят в 10 часа на 12 август. Засега

желание за присъединяване в търга е декларирано само от ПФК " Локомотив - Пловдив ".

Спортният комплекс на Лаута е ситуиран върху повърхност съвсем 97 дка. В концесията обаче няма да бъдат включени залата за волейбол, тенис кортовете с повърхност 3194 кв. метра и лекоатлетическото хале. Новият собственик на останалите здания и уреди се задължава до втората година от подписването на контракта да построи южната естрада, да направи ремонт на тревното игрище и на терена с изкуствена трева, а също по този начин да приключи 7-етажната постройка на недостроения хотел. Градежът там е спрян през 90-те години и се допуска, че всички вложени материали са остарели и корозирали.

До третата година от концесията би трябвало да бъде напълно издигната именитата естрада „ Бесика ”

и да се реконструира източната естрада. Чак на деветата година Общината желае да бъде изработен ремонт на централната естрада и на пътната инфраструктура към стадиона.

Специалистите са пресметнали, че прогнозната стойност на концесията за 35 години е 80 335 380 лв.. Това са възможните доходи от артикули и услуги, които ще прави бъдещият ползвател въз основата. В документите са избрани и прогнозните цени - 12 лв. за вход на футболен мач, 45 лв. на човек на месец за тренировки. Общежитието или хотел ще се употребява против 30 лв. за нощувка за стая и 50 лв. за апартамент. Кандидатите (ако са няколко) имат право да оферират свои цени, както и размер на инвестицията.

Задължителен е и бизнес проект, който да потвърди с какви средства ще се строи и по какъв начин ще се стопанисва комплексът.

Изискването на Община Пловдив за стадиона е да дава отговор на 4-та категория

при спазването на всички условия на УЕФА. При основаване на особеното право на прилагане категорично се загатва, че то е учредено за строителство. Това значи, че в наложителната капиталова стратегия е включена освен замяна на настилката на игрищата, само че и създаване на дренажна система с всички нужни съоръжения. Спортният комплекс е въведен в употреба през 1982 година и от този момент главно не е ремонтиран. Стадионът е строен с потенциал за 24 000 фенове, само че след сриването на една от трибуните седалките са понижени на 10 000.

Експерти пресмятат, че при виновното осъществяване на концесионните условия инвестицията надалеч ще надвиши избрания най-малко от 18 млн. лв.. За образец показват стадиона в „ Коматево ”, който беше даден на „ Ботев ” на концесия със наложителна стратегия към 5 млн. лв., само че съгласно документите в него са вложени три пъти повече пари. Задължителната инвестиция за главния стадион на „ Ботев ” е 14,5 млн. лв., само че прогнозните сметки сочат най-малко още 30 млн. лв. от горната страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР