Концертът ми на 16 февруари в София е с бандата

...
Концертът ми на 16 февруари в София е с бандата
Коментари Харесай

Нина Николина: Готвя концерт на 16 февруари в София, лятото ще имам изяви с белгийски пианист

Концертът ми на 16 февруари в София е с бандата ми. Това са музикантите Калин Вельов и Ясен Велчев, Мартин Ташев и Таня Първанова. Вече може би от 3г. насам вършим един нов прочит на национални песни, които се извършват в разнообразни аранжименти, най-вече в съвременен жанр, който да бъде прелъстителен и забавен за младежите, които не слушат фолклор. Като асортимент на песни и наличие този концерт ще бъде чисто нов. Решихме, че в навечерието на деня на влюбените и Трифон Зарезан, които ще честваме в петък на 16-ти февруари е редно да имаме по-особени части. 

Освен български национални песни този концерт концептуално е с български любовни национални песни. Включила съм даже и две песни от прилежащи наши страни - албанска ария - " Lule, lule " се споделя. Другата ария е една босненска ария, която е от тъжните. Та с изключение на тези двете песни ще има и песни, които са с по-еротичен детайл, да вземем за пример " Заспала е баба Дора ". Много я одобрявам, тъй като има с положително възприятие за комизъм наранени доста еротични детайли. Оттам започнах да диря от ден на ден такива песни и да влизам все по-надълбоко. Има един фолклорен еротикон, издадени са няколко негови тома, като го отвориш просто не можеш да ги цитираш тези песни.Това се назовава " благословен фолклор ". Има цяла рубрика в нашия фолклор. Тези песни си стоят в дебелите книги, има гатанки, разкази по тях. Баба ми споделяше, че са доста срамотни и не се споделят на глас. Но на 16-ти февруари ще кажем някои от тях. В българския еротикон има заместители на тези думи, които не можем да произнесем. Може би би трябвало да сложим табелка +18 за този концерт и тези песни.

Ние постоянно си вършим опити с Калин Вельов, който е нашият темп в бандата. Той постоянно ни предизвика в разнообразни ритми. Например песента " Заспала е баба Дора " е в 7/8-ми, което е типичният темп за ръченица, само че питаме публиката на ръченица ли желаете песента или в жанр самба, и те постоянно избират самбата. Обичаме да екпсериментираме. Обикаляме през целия свят. Мартин Ташев е доста добър артист и импровизациите доста му се получават. Често вършим концерти в чужбина и с Магическите гласове, това е различен формат за концерти в който вземам участие. Чужденците имат огромен интерес към нашия фолклор. Там сме единствено национални певици и пеем акапелно песни.Предстои ми колаборация с белгийски пианист. През лятото ще изпълним два концерта. Даниел Верстапен се споделя. Обсъждаме колаборацията да е с съвременни неща, български фолклор. Единият концерт ще е на античния спектакъл в Пловдив, другият ще е в Габрово. Заедно с една театрална групировка направихме детски театър, който е обвързван с българския фолклор. Това беше моя фантазия. Спкетакълът се споделя " Кральо портальо ". Той е за дечица от 6 до 10г. Водим го дружно с куклени артисти. Разказваме истрия, която е извадена от старите книги, която е достоверна. Децата при петата минута са при нас на сцената. Играем танци, пеем. Минаваме през доста неща в спектакъла. В този един час при нас се случва това детство, което и аз си го припомням в моето - в игри и забави, без телефони. С този театър ще обиколим и по-малки градове в България, само че ще го има и в София.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР