Концерт-спектакъла Време за фолклор“ събра стотици на Платформа А6“ до

...
Концерт-спектакъла Време за фолклор“ събра стотици на Платформа А6“ до
Коментари Харесай

Българи у нас и по света отбелязаха Деня на българския фолклор - 22 юни

Концерт-спектакъла „ Време за фолклор “ събра стотици на „ Платформа А6 “ до НДК

 

Хиляди българи у нас и по света се включиха в отбелязването на Деня на българския  фолклор - 22 юни в обществените мрежи. Снимки и видеа на хора с национални носии от разнообразни места, свързани със силата на българския дух и магията на националното jворчество, пренесено през вековете до днес създадоха празнично въодушевление онлайн.
Кулминацията на празника беше в 20 часа на Платформа А6 до НДК, където стотици участваха на концерт-спектакъла „ Време за фолклор “ с участието на Ансамбъл „ Чинари “, Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов – Стунджи, група „ Етнотикс “, „ Булгарина “, „ Национално училище за танцово изкуство “ – гр. София и Чинари Дръмс. Събитието се излъчваше и онлайн в обществените мрежи. Така доближи до всяка точка на света, където живее българското.



Във време, в което изкуството и културата са в тестване и доказват силната си мощност, фолклорът се оказа този, който сплотява и сплотява и в ситуацията с Коронавирус -19, а хуморът - несъмнено подвига духа. Съчетанието от двете изправи публиката на крайници. Много положителна сила и страсти, феерия от ритми, музика и темпераментни танци от всички фолклорни области на България превзеха пространството навън. В началото
леко страхливо, а в края на спектакъла стремително и сърцато в синхрон със случващото се на сцената феновете приветстваха осъществяванията на харизматичните артисти и танцьори, виртуозните музиканти и известния комик.

При съблюдаване на всички противоепидемични ограничения „ Време за фолклор “ илюстрира завръщането на българите към корените – наклонност, която все по-ясно се откроява през последните години.

„ Това е мостът сред предишното и сегашното, както и вярата, че ще продължи да ни има “, безапелационни са артистите, присъединили се в първото културно събитие навън на „ Платформа А6 “, обвързвано с отбелязването на Деня на българския фолклор 22 юни.



Хиляди хора и институции, включително и Министерството на културата подкрепиха през 2019 година концепцията на Асен Павлов и Ансамбъл „ Чинари “ денят на лятното слънцестоене – извънредно значим в календара на старите българи, да се трансформира в формален празник на българския фолклор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР