Концепцията Lancia Pu+Ra HPE е превъплъщение на Stratos за електрическата

...
Концепцията Lancia Pu+Ra HPE е превъплъщение на Stratos за електрическата
Коментари Харесай

Ланча воскресе! Воистину воскресе

Концепцията Lancia Pu+Ra HPE е преобразяване на Stratos за електрическата епоха. Концепцията акцентира визията на Lancia за бъдещето, като в това време черпи ентусиазъм от славното, именитото, епичното, само че и прашасало в давност минало.

Предадена от Юда през 69-а от и продадена на Fiat за мудна и мъчителна гибел, с нещо като авто Новичок, Lancia от дълго време не се мярка на автомобилния небосвод. 


Всяка марка на конгломерата Stellantis има 10 години да потвърди, че заслужава да си спести гилотината. В автомобилния свят 10 години са минимално време. Това са най-много две огромни придвижвания.

Lancia приготвя няколко автомобила, които ще бъдат основани на Stellantis платформи и това ще помогне те да са 5, а не 2, както би било, в случай че Lancia беше независим бранд.

Днес е Великден за ланчистите от всички вероизповедания

Днес Lancia показа концепцията Pu+Ra HPE, с която започва новата си вълна на електрификация. Мощното електрическо купе черпи ентусиазъм от емблематични коли като Stratos, Beta и Flaminia, като в същото време ни дава взор към това по какъв начин биха могли да наподобяват бъдещите модели на Lancia.

Името „ Pu+Ra “ идва от новия изчистен и коренен дизайнерски език на компанията, до момента в който „ HPE “ значи „ High Performance Electric “, което е мигане към Beta HPE от 70-те години на предишния век, чието означение в началото означаваше „ High Performance Estate “ от Lancia Beta. 

Въпреки че формата е в жанр shooting brake с две порти, Lancia твърди, че новото HPE значи High-Performance Electric. Това явно е по-голям автомобил, само че виждаме доста детайли от Stratos, най-емблематичния автомобил, създаван в миналото от Lancia, и притежател на три трофеи от Световния рали шампионат. Не е чудно за какво дребното създадени и останали хомологизирани Stratos-и се продават за огромни пари в наши дни.

Подобно на това, че емблематичният Stratos беше въодушевен от нереалната идея Stratos Zero, която се появи преди него, Pu+Ra HPE черпи дизайнерско въздействие от скулптурата Pu+Ra Zero, показана през ноември предходната година.

Твърди се, че триточковият светлинен автограф в предната част е нова интерпретация на присъщата решетка на марката, а претекстът може да се види пренесен и в други елементи на автомобила, като да вземем за пример капачките на джантите. Задната част на автомобила, с остро отрицателно пространство и кръглите задни светлини, е директно въодушевена от Stratos. 

Дори цветът на боята на Pu+Ra HPE, колорит, наименуван „ Прогресивно зелено “, се споделя, че показва насочената към бъдещето устойчива визия на автомобила, като в същото време е осъвременена версия на Azzurro Vincennes на Flaminia.

Интериорът на автомобила би трябвало да обезпечи на пасажерите „ чувство за домакински уют “ и в този смисъл Lancia си партнира с италианската мебелна компания Cassina за дизайна на купето.

По спомен отдалечен чувството от Lancia Kappa също беше домашно за човек отраснал през късния соц. С мокет, мека мебел вместо седалки и голям диван откъм гърба. 

Вдъхновено от актуалния интериорен дизайн с неговите елементарни, плавни форми, пространството се твърди, че провокира чувството за типичен италиански дом.

Някои от основните детайли на дизайна включват седалки, въодушевени от един от най-емблематичните фотьойли на Cassina, кръгла маса и кръгли килими, както и топли, комфортни материали като дърво, вълна и набук, които спомагат за цялостната атмосфера на „ чувство за дом “.

Кабината разполага и с голям брой екологични материали в сходство с етиката на концепцията за запазване на околната среда. Седалките, да вземем за пример, са тапицирани с кадифена примес с ниско количество химическа обработка, до момента в който интерактивните масички са направени от целулозен ацетат на биологична основа, а вратите са приключени с неповторим материал, който съчетава боклуци от мраморен прахуляк с рециклиран плат.

Що се отнася до тематиката за устойчивостта, повече от всичко друго Pu+Ra HPE съставлява началото на тактиката за електрификация на Lancia, която ще стартира с новия Ypsilon през 2024 година, а от 2026 година нататък ще се стартират единствено електрически модели. През 2028 година ще се появи новата Delta, а до тогава италианският авто производител възнамерява да продава извънредно електрически коли.

Pu+Ra HPE в действителност употребява мотора, батерията, окачването и спирачките от идния Ypsilon като тестова база, с цел да потвърди валидността на платформата, която би трябвало да се окаже обещаваща поради теоретичните спецификации.

Lancia възнамерява пробег от над 700 км, време за зареждане от 0 до 100% малко над 10 минути и консумация на сила под 10 kWh на 100 км. За постигането на тези впечатляващи числа обтекаемият дизайн на автомобила е подкрепят от цифрови огледала с ниско противодействие и аеродинамични джанти с гуми Goodyear, създадени особено за този автомобил.

И най-после, налице е новият потребителски интерфейс S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation), който има за цел да персонализира пътното преживяване както за водачите, по този начин и за пасажерите посредством интелигентно адаптиране на атмосферата в автомобила въз основа на настроенията и навиците на пасажерите. 

Функциите на автомобила, свързани с аудиосистемата, климатика и осветлението, могат да се контролират единствено с натискане на бутон или изговаряне на няколко думи, и това става с помощта на технологиите Chameleon и TAPE (Tailored Predictive Experience).

Всички тези системи ще създадат своя индустриален дебют в новия Ypsilon, след което вероятно ще се разпространят и в други коли от портфолиото на Stellantis, развивайки се по този начин, че да пасват най-добре на всеки автомобил, в който са конфигурирани.

Взимаме първото яйце, аленото, и назоваваме Lancia за здраве, дългоденствие и доста обич от почитатели с огромни сърца и огромни банкови сметки. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР