Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на

Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на ...

Аспирин показва ефект при Алцхаймер.Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на плаките в мозъка, водещи до прогресиране на алцхаймер и загуба на когнитивни способности, споделят изследователи от Медицинския център на Университета Ръш в публикация от юлското издание на The Journal of Neuroscience.

Болестта на Алцхаймер е фатална форма на деменция, която засяга един от десет души на възраст над 65 години. Науката все още не е открила лечение, което дори да спира прогресирането на болестта. За съжаление, не са известни и причините за възникването ѝ, което е основен ключ за намирането на излекуваща терапия. На този етап е известно, че при болест на Алцхаймер се получава натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, които възпрепятстват функционалната дейност на нервните клетки.

Друг основен проблем е, че развитието на болестния процес се открива късно. Когато се започват да се забелязват първите видими признаци, заболяването вече е в достатъчно напреднал стадий. В последствие засегнатият развива усложнения до степен загуба на личната идентичност и невъзможност за покриване на елементарни физиологични потребности. Влошаването на паметта и загубата на когнитивни функции като неспособност да се пресмята, правят логически връзки и др., са симптомите, които първо отчитаме.

Свързани статии.. 5 билки, с които се предпазваме от Алцхаймер 0 Деменция и болест на Алцхаймер – кога? (І част) 2 9 фактора, които отключват Алцхаймер 0

Намирането на метод за активиране на клетъчния механизъм за отстраняване на отпадъчни продукти от мозъка е сред водещите обмисляне терапевтични стратегии за забавяне прогресирането на болестта.

И при предишни изследвания се констатира намален риск от Алцхаймер и прогресирането на болестта при прием на аспирин. Екипът на д-р Калипада Пахан сега не само потвърждава този факт, а е открил, че аспиринът, стимулирайки лизозомите в клетките, допринася за понижаване натрупването на амилоидни плаки в мозъка.

Протеинът TFEB се счита за основен регулатор за отделянето на отпадъчни продукти от клетката. При прием на аспирин се получава подсилване на протеина, стимулиране на лизозомите и забавяне процеса на натрупване на амилоидни плаки.

Според учените резултатите от изследването дават потенциални възможности за терапевтична употреба на аспирин не само при профилактиката на сърдечносъдовите и възпалителни заболявания, но и при дементивните. Естествено, необходими са повече и задълбочени изследвания за потвърждаване на терапевтичния му потенциал при Алцхаймер.

Източник: puls.com