Контролираният от Кремъл Газпром обяви на 27 април, че ще

...
Контролираният от Кремъл Газпром обяви на 27 април, че ще
Коментари Харесай

Източният фланг на НАТО отблъсква енергийното оръжие на Путин

Контролираният от Кремъл " Газпром " разгласи на 27 април, че ще спре доставките на газ за Полша и България - най-новата проява на склонността на Русия да въоръжава своя експорт на сила за Европа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цинично дефинира този ход като отговор на " невиждани вражески дейности ", подхванати от нациите против Руската федерация, написа за The Center for European Policy Analysis (CEPA) доктор Бенджамин Л. Шмит от Харвардския университет, старши помощник по демократична резистентност в CEPA и съосновател на лабораторията за галактическа дипломация в Центъра за интернационалните и световни проучвания на университета Дюк.

Тези " вражески дейности "? Думите бяха явен отвод на Полша и Унгария да одобряват подозрителен от правна позиция " декрет ", подписан от Путин на 31 март, изискващ заплащанията за газ да се правят в рубли. Няма значение, че полската държавна газова компания PGNiG излезе с изказване, в което уточни, че схемата на Путин за газ против рубли нито е включена в съществуващия й контракт с " Газпром ", нито даже е имало дължимо заплащане по това време. Подробности... елементи.

Докато някои наблюдаващи характеризират прекъсването на газа от " Газпром " като нова фаза на ескалация на Кремъл против Запада, до момента в който Русия продължава експанзията си в Украйна, този ход не бе фрапантен за никого след повърхностно злобните енергийни дейности на Москва към Европа през годините.

В последна сметка — това е единствено последният ход в дългогодишната газова рецесия в Европа, провокирана от Кремъл, която стартира в средата на 2021 година и която разрешава на бранителите на " Газпром " — като Песков — да извършват неправдоподобна логическа гимнастика, с цел да обяснят държанието на компанията като " просто реклама ". Тези невероятни диригенти на десетилетна симфония на парадокса - в това число фигури като някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер - целят да удавят всичко, което не е в естетика с вариациите на фарсовия рефрен на Кремъл, че " Русия постоянно е била благонадежден снабдител на сила за Европа ".

Едно време решението можеше да докара до дълбоки последствия и за двете страни. Това се случи през 2009 година, когато Кремъл остави огромна част от Европа да замръзне в средата на зимата. Но тези дни от дълго време са отминали, тъй като Полша и България се подготвяха, дружно благодарение на Европейския съюз (ЕС). Путин задоволително постоянно е употребявал силата като оръжие.

Така че и двете страни " оправиха покрива си ", до момента в който грееше слънце (или най-малко до момента в който нямаше дъжд). Полша и България съумяха да отстояват решенията си да отхвърлят схемата на Путин газ против рубли и да поддържат поддръжката си за украинския суверенитет заради техните дълготрайни вложения в енергийна инфраструктура, след първичната инвазия на Русия в Украйна през 2014 година

Припомнете си, че след противозаконната анексия на Крим от Русия и нахлуването в Източна Украйна, Европейският съвет разгласи през юни 2014 година, че намаляването на енергийна взаимозависимост ще бъде стратегически приоритет на Европейски Съюз. През февруари 2015 година Европейската комисия формализира това предложение в рамката на политиката на Европейския енергиен съюз. От този миг фокусът върху развиването на " хардуера " (инфраструктура за енергийна диверсификация) и " софтуера " (регламенти за либерализация на пазара) ще бъдат приоритет върху енергийната сигурност, с цел да се понижи зависимостта от съветските енергийни запаси, като в същото време се бори с монополистичните практики на съветските държавни предприятия в европейския енергиен бранш (предимно " Газпром " ).
 Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море
Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море

Атака в Черноморския район може да има непредвидени политически или военни последствия

Полша надали се нуждаеше от външно бутане. Всъщност малко след разпадането на Варшавския контракт, тя стартира дълготрайния си блян за понижаване на съветската енергийна взаимозависимост. През миналото десетилетие тази визия - стартирана през 1992 година от публични лица, в това число Пьотр Наимски, който през последните години е служил като неотклонен прокурист на Полша за стратегическа енергийна инфраструктура, се реализира посредством създаването на безчет планове.

Това включва LNG терминала Świnoujście, който стартира интервенция за реализиране на пряк импорт в Полша през 2016 година, с потенциал от 5 милиарда кубически метра годишно (bcma) и сега е в развой на техническо разширение, с цел да се увеличи до 7,5 bcma до 2023 година Освен това на 5 май, единствено седмица след началото на прекъсването на газа от Москва, бе публично открит дълго чаканият водопровод за интерконектор за газ Полша-Литва (GIPL) с потенциал от 2,4 bcma, последван от идването на първия LNG товар, доставен за полска приложимост през уместно название Терминал за полутечен природен газ Independence floating storage and regasification unit (FSRU) в Клайпеда, Литва. Добавете към това сериозния стадий, доближат единствено ден след спирането на Русия от плана BalticPipe с потенциал 10 bcma, който разгласи откриването на сектора от Норвегия до Дания на 28 април и чиято връзка през Балтийско море с Полша ще бъде отворена от октомври. С взор напред полските енергийни чиновници не престават да следят отварянето на спомагателен LNG терминал - FSRU в Гданск.

Тази година Полша няма да бъде сама в новата си енергийна инфраструктура. През юли, единствено два месеца след прекъсването на газа от Русия и след години на деликатна енергийна дипломация сред България и Гърция, газовият интерконектор Гърция-България (IGB) би трябвало да влезе в употреба с потенциал до 5 bcma от Южния газов кулоар. Освен това гръцките и българските водачи се срещнаха на гала на 3 май, която сложи началото на от дълго време предлагания FSRU LNG терминал в Александруполис, Гърция, с потенциал 5,5 милиарда кубически метра. Очаква се това да стане онлайн през 2023 година Освен това, след прекъсването на съветския газ, българските чиновници продължиха да резервират товари за полутечен природен газ в пристанището Ревитуса, Гърция, които да бъдат трансферирани през гръцката газопреносна система на DESFA.

Полша и България бяха готови за неизбежното прекъсване на газа от Русия, тъй че какво си мислеше Кремъл?

Накратко, Москва имаше цел да направи сигнален изстрел към тези страни с по-голяма взаимозависимост от съветския газ и които изостават от домашната си диверсификация, с цел да изплаши (или да даде опрощение за) тези, които желаят да нарушат редиците на глобите за Украйна и по този метод да поддържат рублата).

Ярък образец се разигра в Унгария. Докато Полша понижи енергийната си взаимозависимост от Русия, държавното управление на Виктор Орбан интензивно се стреми да задълбочи енергийните връзки с Русия, като се аргументира, че обезпечава преференциални покупко-продажби. Това включва поддръжка за втората линия на подкрепяния от Кремъл газопровод " Турски поток ", както и сключване на 15-годишен контракт за доставка на газ с следения от Кремъл " Газпром " в края на предходната година. По същия метод държавното управление спря ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт. Унгария споделя, че работи в персонален интерес; критиците споделят, че работи в полза на Путин.

Една по-обнадеждаваща история се разиграва в Германия. За разлика от политиките за енергийна диверсификация, които в този момент се популяризират по източния фланг на НАТО, Германия смяташе, че е най-добре да се любува на евтиния газ и години наред се стремеше да усили своята взаимозависимост от Русия с към този момент несъществуващия газопровод " Северен поток 2 ". Сега, в новата и мощно прокламирана епоха на Zeitenwende (Повратна точка), въздържане на Кремъл, нещата постепенно се трансформират. На 5 май министърът на стопанската система на Зелената партия Роберт Хабек застана на гала по откриването на първия в Германия терминал за полутечен природен газ във Вилхелмсхафен, като самоуверено предвижда " добър късмет да се направи това, което нормално е невероятно в Германия - да се построи терминал за полутечен природен газ в границите на към 10 месеца и свързването му с немското газоснабдяване ".

Хабек също по този начин разгласи на 12 май, че Кремъл употребява силата като " оръжие " - същинска оценка на енергийните игри на Русия, немислимо за предходните държавни управления в Берлин. В името на енергийната сигурност на Европа, с цел да се увеличи нейната резистентност на съветския енергиен напън и с цел да се обезпечи непрекъсната поддръжка за украинския суверенитет, новият енергиен курс на Германия (изваждайки страница от енергийните учебници на страните от източния фланг на НАТО) би трябвало да успее.
 Възможна ли е към момента дипломацията сред Русия и Запада?
Възможна ли е към момента дипломацията сред Русия и Запада?

Конструктивни връзки с Русия може и да се появят едвам в ерата след Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР