Контролираната от Спас Русев компания се превръща в една от

...
Контролираната от Спас Русев компания се превръща в една от
Коментари Харесай

Държавната ББР отпуска 25 млн. евро кредит на БТК

Контролираната от Спас Русев компания се трансформира в една от огромните експозиции на банката, основана да предизвиква дребния и междинния бизнес

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Спас Русев желае да купи втория по величина GSM оператор в Албания

Продавачът Deutsche Telekom е привлякъл четири предложения за компанията
4 окт 2018
КРС: Телеком пазарът се свива като се изключи интернет и пакетните услуги

Общите доходи на фирмите в бранша са се намалили с 1.5% за 2017 по отношение на 2016 година
11 юли 2018
БТК остава водач по доходи на телеком пазара

Подобно на конкуренцията операторът отбелязва растеж на приходите и облагата
3 май 2018
Защо нарастнаха SMS-ите на едро

Нарасналата приложимост на известявания от банки, онлайн търговци, куриери разрасна бизнеса с къси известия
20 апр 2018
БТК в света на ниските лихви

Телекомуникационният оператор контракти банков заем, с който ще погаси облигации за 400 млн. евро
9 мар 2018 Българската банка за развиване (ББР) отпуска 25 млн. евро заем на Българската телекомуникационна компания (БТК) за период от пет години, без дава данни каква е лихвата и обезпеченията по заема. Те обаче би трябвало да са 3.25% по 15 млн. евро от заема и 3.75% по останалите 10 млн. евро, защото договорката не е самостоятелна, а ББР се включва в банковия профсъюз, подкрепил оператора напролет с 380 млн. евро за погасяване на падежиращ облигационен заем.

Новоотпуснатият в този момент транш от средства ще се употребява за вложения в цифровата инфраструктура, излиза наяве от прессъобщение за договорката. Тя се появява в миг, когато главният акционер на БТК, Спас Русев, кандидатства за покупател на Telecom Albania. Погледнато от другата страна, заемът трансформира БТК в една от най-големите експозиции на ББР, която беше основана да предизвиква дребния и междинен бизнес, само че през годините последователно стартира да се употребява от ръководещите за финансиране на едри и близики до властта предприемачи. " Инвестициите в инфраструктурни планове от национално значение са измежду целите на ББР в осъществяване на тактиката й за икономическо развиване на страната ", се споделя в прессъобщението.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Заемите на телекома

Според информацията, публикувана от ББР, заемът е провиснал през октомври и е целеви за възстановяване на цифровата инфраструктура освен в мрежата на оператора, само че и в България като цяло. Инвестиционните планове очевидно имат и обществен темперамент, защото насоката на напъните ще бъде към отваряне на достъпа до технологиите за уязвими групи. Според ББР и БТК това ще се реализира посредством даване на компютърно съоръжение за дом за деца и безвъзмезден интернет за фондация " Свети Никола ".

Освен, че заемът от държавната банка се дава за период от 5 години, не не се оповестява каква е лихвата и при какво поръчителство е възложен заемът. Това обаче излиза наяве от документите в Търговския регистор, посредством които ББР се вписва като заложен заемодател на сдружението, влизайки във към този момент подписания синдикиран заем. През пролетта на тази година БТК учреди
залог върху комерсиалното дружество в интерес на консорциум от 12 банки и финансови институции, които помогнаха за рефинансирането на облигационна емисия за 400 млн. евро. Сред най-големите донори на средства е съветската VTB Bank, отпуснала 100 млн. евро, като с изключение на интернационалните кредитори, има и няколко български - Първа инветиционна банка (ПИБ), Интернешънъл Асет Банк, SG Експресбанк. Цената на финансирането, което е с разнородни матуритети, в най-дългосрочната му част бе в обхвата 3.25-3.75%, като ББР е присъединена точно към тези траншове.

От пролетта до момента при синдикирания заем има дребни разбърквания, демонстрират още документите. Citibank, която беше уредник на рефинансирането, е понижила експозицията си от 76 млн. евро на общо 45 млн. евро за сметка на включването на други два нови участника в синдиката - два полски фонда от групата Open Finance с 20 млн. евро. Според възобновения лист на кредиторите след включването на ББР общата сума на заема е повишена от 345 на 365 млн. евро. Освен него БТК има още и 35 млн. евро револвиращ заем от Сосиете Женерал Експресбанк, като по този начин общата банкова задлъжнялост на телекома нараства до 400 млн. евро.

В точния миг

Към полугодието на тази година БТК регистрира растеж на приходите с 4.8% до 453 млн. лева, и облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) в размер на 170.5 млн. лева или с 5.8% годишен растеж. Телекомуникационната компания е най-голямата по доходи на локалния пазар, само че в мощна конкуренция с австрийската A1 и купената неотдавна от чеха Петр Келнер " Теленор ". В последния си доклад БТК преброи по-малко мобилни клиенти от 3.14 млн. преди година на 3.05 млн. консуматори към полугодието на тази, което й отрежда 30% пазарен дял.

БТК има комплицирана акционерна конструкция и е следена от сдружение на Спас Русев, който има 46% от капитала й. В началото на октомври стана ясно, че посредством друго свое сдружение той е подал оферта за покупка на оповестения за продажба Telecom Albania. До момента за развиване по договорката не се оповестява, с изключение на, че предлагането на " Телеком Сърбия ", който е главен съперник на българския кандидат- покупател, няма шанас да продължи поради политическа опозиция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР