Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен, заяви

...
Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен, заяви
Коментари Харесай

Директорът на ЮИДП инж. Димчо Радев: Рекордните валежи са причина за наводненията по Южното Черноморие

Контролът за противозаконна сеч в Странджа е извънредно засилен, съобщи пред публицисти в местността Ормана край Ямбол шефът на Югоизточното държавно дружество (ЮИДП) инж. Димчо Радев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него наводненията по Южното Черноморие са в резултат на рекордните превалявания за едно денонощие.

Странджа е зоната с най-големи средногодишни превалявания на територията на България, уточни Радев. " Аз направих калкулации, че в Странджа, в региона на Кости, Граматиково и Царево, е паднала вода, колкото, да кажем, е да изпуснем бент. " Копринка " в Казанлък. Неговият запас е към 150 млн. куб. метра вода. Представете си какви големи количества ", разяснява той.

Странджа е регионът с най-строг надзор от всички органи, акцентира шефът на ЮИДП. Освен, че ние направляваме личната си активност, имаме 10 преносими екипа, плюс офис в Бургас, който е напълно за надзор на активността в Странджа. Има и конструкция на Природен парк " Странджа ", има Регионална дирекция по горите – Бургас, която прави надзор върху активността на горските стопанства, частните компании и общини. Отделно от това, екологичните и неправителствени организации са много взискателни и сериозни към активността ни. Така че, мога да кажа, че там има напълно публичен надзор, сподели още Радев.

Според него би трябвало да се откри баланс сред опазването на околната среда, застрояването и подобряването на инфраструктурата в райони като Странджа. " Казваме мостът падна, шосето се пропука. Нека да си зададем въпроса, че там всякаква активност по основаването на нова инфраструктура е неразрешена, защото е народен парк. Трябва да се замислим, дали желаеме да развиваме един регион, или да го запазим ", разяснява още той.

По думите му е нужна смяна в нормативните уредби по отношение на метода на стопанисване на горите. " Стратегията на Европейския съюз е в околните 20 – 30 години да размени всичко с възобновими източници, а гората е един от тях. Създаването на нови гори е от значително значение, само че въпросът е да се откри верният метод. Как да сътворяваме гори върху територии, които не са единствено държавна благосъстоятелност – има общински, има частни? Трябва да се откри метод за стимулиране в частните територии – да се основават гори в пустеещи земи от седма или осма категория, а не фотоволтаични паркове ", съобщи инж. Димчо Радев.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР