В изтекли телефонни обаждания руските войници изглеждат ядосани от загубите в Украйна

...
Контраофанзивата на Украйна беше във втория си месец, когато Андрей,
Коментари Харесай

Контраофанзивата на Украйна беше във втория си месец, когато Андрей, руски войник, се обади на жена си, за да каже, че неговата част дава тежки загуби. Те бяха толкова зле оборудвани, каза той, че се чувстваха като съветските сили през Втората световна война.

„Те ни прецакват“, каза Андрей по телефона на 12 юли, сравнявайки атаката с най-лошите моменти от нахлуването на Германия в Съветския съюз. „Няма по дяволите муниции, нищо... Да използваме ли пръстите си като щикове?“

Разговорът беше откъс от 17 телефонни обаждания, направени от руски войници, воюващи в южната и източната част на Украйна, които бяха прихванати през първите две седмици на юли от Службата за сигурност на Украйна (SBU), главната разузнавателна агенция на страната.

Натоварените с псувни разговори, споделени с новинарската агенция Ройтерс от източник от украинското разузнаване, предоставят рядък – макар и частичен – поглед върху състоянието на някои руски войници, докато Киев провежда голяма контраофанзива, която започна в началото на юни, два военни анализатори казаха пред Ройтерс.

Докато Русия досега до голяма степен е спряла военната кампания на Украйна и е постигнала някои скромни собствени териториални придобивки на места, войниците в прехващанията се оплакват, че техните части са претърпели тежки загуби, липса на боеприпаси, подходящо обучение и оборудване, както и лош морал.

И Русия, и Украйна третират загубите си като държавна тайна. Украйна призна, че усилията й да си върне територията са били възпрепятствани от огромни руски минни полета и добре подготвени отбранителни линии. Той е освободил поредица от села, но досега не е превзел нито едно голямо селище, а фронтовата линия остава до голяма степен непроменена, което разочарова западните съюзници на Киев.

Ройтерс не успя да определи доколко прихващанията са представителни за условията в руските въоръжени сили. Източникът от украинското разузнаване каза, че те илюстрират предизвикателствата, пред които са изправени руските войници, но не уточнява как са избрани записите.


Нийл Мелвин, директор на Международните изследвания на сигурността в Royal United Services Institute (RUSI), мозъчен тръст за отбрана и сигурност със седалище в Лондон, каза, че обажданията изглежда потвърждават, че някои руски сили са били хвърлени в отбранителни операции с малка подготовка и са били поддържане на големи жертви, засяване на напрежение между войници и командири.

Министерството на отбраната на Русия не отговори на исканията за коментар за тази история.

През декември руският президент Владимир Путин каза, че военните трябва да се поучат и да решат проблемите, които е имало в Украйна, обещавайки да осигури на армията всичко, от което се нуждае. Ройтерс съобщи този месец, че Русия е удвоила целта си за разходи за отбрана тази година до над 100 милиарда долара – една трета от всички публични разходи.

СБУ каза в изявление, че непрекъснато следи ситуацията в окупираните части на Украйна, включително чрез прихващане на телефонни разговори, но не предостави повече подробности.

Източникът предостави това, което SBU каза, че са имената, телефонните номера и, в повечето случаи, частите на 15 войници, които говорят в прихващанията. Ройтерс потвърди, че предоставените мобилни номера са регистрирани на имената на военнослужещите или техните роднини, но обажданията или остават без отговор, или телефоните са изключвани.

Ройтерс използва само извадки от някои от 10-те войници, чиято самоличност успя да провери, използвайки акаунти за съобщения или социални медии на техните имена, които в някои случаи съдържаха техни снимки във военни униформи.

Информационната агенция не разкрива пълните имена на войниците, тъй като не успя да получи техните коментари за откъсите. В три случая съпругите на войниците потвърдиха, че съпрузите им са били на фронта в съобщения до Ройтерс, но отказаха да коментират повече. Единият цитира руските закони за секретност.

В откъсите няколко войници използват нецензурен език, за да опишат руските части, които са дали тежки загуби и не са успели да приберат ранените си. Един каза, че неговият отряд е успял да напредне, но на висока цена.

„Това е. Втори батальон не остана. Те, по дяволите, го превърнаха в трохи“, каза Максим, войник от сибирския регион Иркутск, каза на съпругата си Анна по телефона на 3 юли.

Той каза, че батальонът – единица, която обикновено се състои от около 500 войници – е бил на Лиманския фронт на североизток, една от трите области, където украинският генерален щаб съобщава за тежки боеве и руски контраатаки по това време.< /p>

Британското разузнаване каза, че Русия е постигнала известен локален напредък около Лиман и Купянск през последните седмици.

СБУ каза, че Максим е служил в руския 52-ри полк. Ройтерс не успя да провери тази принадлежност или да установи кой втори батальон има предвид. Полкът не беше открит за коментар.

Според оценка на Агенцията за военно разузнаване на САЩ, изтекла онлайн през април, Русия е имала 35 500-43 000 войници, убити по време на конфликта, в сравнение с приблизително 15 500-17 500 за Украйна. Русия казва, че оценките на САЩ за нейните загуби са твърде високи – и пропаганда.

Максим наричаше мъртвите си другари „Карго 200“, термин, възникнал по време на войната на Съветския съюз през 1979-89 г. в Афганистан като военна кодова дума за цинковите ковчези, използвани за транспортиране у дома на телата на мъртви руски войници.

Често съкратен до „200“, той все още се използва широко както в Русия, така и в Украйна за описание на убити войници, докато „Карго 300“ обозначава ранените.

„По принцип те дори не можаха да изтеглят [Cargo] 300s. 300-те станаха 200-те“, каза Максим, което означава, че ранените войници са били оставени на бойното поле и са умрели.

„Всички са уплашени“

След месеци на яростна украинска съпротива на бойното поле, Путин през септември обяви „частична“ мобилизация на стотици хиляди резервисти за попълване на редиците. По-късно той призна в реч пред началниците на отбраната през декември, че тя е била преследвана от „определени проблеми“.

Ройтерс проследи един войник до деня, в който той беше мобилизиран в руската армия на 29 септември. Майка му Елена публикува онлайн снимка на нея и сина й в униформа в социалните медии с надпис: „Днес го хванаха“.

Около девет месеца по-късно войникът Алексей разговаря по телефона с майка си от Украйна, говорейки нагледно за загубите на бойното поле.

„Те бяха разкъсани. Те лежат там: дори не могат да съберат някои от тях. Вече са изгнили – изядени от червеи“, каза й той на 12 юли. Елена отговори: „Наистина ли?“

„Само си представете, хвърлен на фронтовата линия без оборудване, без нищо“, каза той на майка си. Тя не отговори на исканията на Ройтерс за коментар по телефона и в социалните медии.

Алексей каза, че мобилизирани войски като него са били изпращани на фронтовата линия, въпреки публичните уверения на Путин, че няма да бъдат, и каза, че не са били снабдени с подходящо оборудване за борба.

Кремъл не отговори веднага на искане за коментар.


В прихващането на СБУ се казва, че Алексей се е намирал в руски окопи около окупирания град Рубижне в източния регион на Украйна Луганск. Ройтерс не успя да провери тази информация или да определи към коя част е принадлежал.

Алексей се подигра на своите началници и висшето командване на армията, че са скрили загубите на войски от Путин. „Всичко е прикрито“, каза той.

„Всички са уплашени... Изпращат мобилизирани войски на фронтовата линия“, добави той. „В крайна сметка на генералите им беше все едно.“

Руски официални лица казаха, че няма настоящи планове за нова вълна на мобилизация и тя е фокусирана върху набирането на професионални войници. Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, каза през юли, че 185 000 новобранци са се присъединили към армията като професионални договорни войници от началото на годината.

Четвърти войник, също на име Андрей, каза на жена си на 5 юли за проблеми с изваждането на ранени и мъртви войници от бойното поле, както и за тежки загуби, понесени от руска компания.

В прихващането на СБУ се казва, че войникът е бил заместник-командир на бойна машина. Ройтерс не успя да идентифицира неговия отдел или компанията.

„Момчетата се прецакаха вчера. Цялата девета рота беше обърната на боклук – това са 72 души. Остават 17 момчета.“

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР