Консумирането на сирене влияе положително на сърцето, червата, на когнитивното

...
Консумирането на сирене влияе положително на сърцето, червата, на когнитивното
Коментари Харесай

Изследване показа полезно ли е сиренето и на какво се отразява

Консумирането на сирене въздейства позитивно на сърцето, червата, на когнитивното здраве, също по този начин пази от захарен диабет втори вид. За това оповестява " Дейли Мейл ”, базирайки се на последни проучвания, оповестени в медицинския вестник " Нутриент ”. Сирене с по-високо наличие на калций води до по-голямо понижаване равнището на неприятния холестерол.     

Независимо от опасенията, че наситените мазнини в сиренето покачват равнището на холестерола в кръвта, нови, наскорошни проучвания демонстрират тъкмо противоположното, означават учени.

Доц. доктор Ема Фини от Института по хранителни артикули и здраве към Университетския лицей в Дъблин провела шестседмично проучване, в което взели присъединяване 164 души над 50-годишна възраст, с леко нараснало равнище на холестерола. Резултатите в последна сметка посочили, че групата участници в опита, които употребявали мазни сирена, фактически имала намаляване на общия холестерол и на " неприятния " холестерол.

Според лекар Фани повода е в това, че отличителната " матрица " на сиренето, т.е., неговата молекулярна конструкция и неповторими съставни елементи, дават на организма повече изгода, в сравнение с щета. 

В " матрицата " на сиренето има нещо характерно. Процесите се случват по този начин, че в кръвотока попадат по-малко наситени мастни киселини, когато те идват от сиренето, в съпоставяне да вземем за пример с маслото. Смята се, че част от мазнината се свързва с калция, образувайки самобитен " сапун ", заради което тази лой не се всмуква в червата, а се изхвърля от организма при дефекация, разяснява специалистът. Д-р Фини удостоверява с още едно проучване и теорията, че калцият намалява абсорбцията на мазнините. В последна сметка излиза, че сирене с по-високо наличие на калций води до по-голямо понижаване равнището на неприятния холестерол.  

Сред последователите на теорията, че сиренето може да отбрани от захарен диабет е прессекретарят на Британската диетична асоциация Франки Филипс. Той счита, че един от съставените елементи на наситените мазнини, получавани от сиренето и другите млечни артикули, са потребни сами по себе си и пазят от диабет вид 2. 

" Наситените мазнини са редица субстанции, съдържащи се в млечните артикули, само че те не оказват същото нездравословно влияние като другите наситени мазнини като обработените ", изяснява експертът. 

Според експерта  на диабетиците и на хората от рисковите групи за това заболяване се предлага да ядат сирене и други млечни артикули. " За страдащите от диабет сиренето не покачва равнището на захар в кръвта, по тази причина е подобаваща храна ", прибавя той.  

Редовната приложимост на сирене усъвършенства здравето на мозъка, паметта и мозъчната функционалност при възрастните хора. Японски учени анализирали менюто на повече от 1500 души над 65 години и стигнали до извода, че тези, които ядат сирене всекидневно или даже единствено един път седмично, демонстрират по-добри резултати в когнитивните проби и са с по-нисък риск от развиване на деменция спрямо тези, които изобщо не употребяват този артикул. 

" Редовната приложимост на сирене е обвързвано с възстановяване здравето на мозъка при възрастните хора ", подобен извод създали учените. Отделно проучване, показано на конференция на Американската общественост по хранене, също посочило, че вид пробиотици (или " положителни " бактерии), които по натурален метод се съдържат в сиренето и другите млечни артикули, като йогуртът или млякото, подобряват паметта и мозъчната функционалност на хора в преклонна възраст с умерени когнитивни нарушавания. 

" Смята се, че пробиотикът, който бил даван във тип на напитка, възстановил салдото на микробиома в червата, бактериите, гъбичките и вирусите, живеещи в храносмилателния тракт и на собствен ред повлиява функционалността на мозъка ", се споделя в публикацията. 

Отбелязва се също по този начин, че сиренето съдържа високо равнище противовъзпалителни молекули, наречени олеамиди и дехидроергостерини, които са извънредно потребни за мозъка. Като потребни сирена учените дефинират пармезана и множеството типове с мухъл.

Д-р Фини предлага дневно да консумираме към 30 г сирене (колкото кибритена кутийка), защото такова количество няма да окаже отрицателно въздействие върху здравето на сърцето и даже може да е потребно. По-предпазлив в своите рекомендации е кардиологът доктор Оливър Гутман.

" Изследвания демонстрират, че консумирането на 30-40 г сирене дневно евентуално е доста потребно, само че да не забравяме, че то съдържа доста сол и е висококалориен артикул. Т.е., може да увеличи тежестта ", споделя докторът. Според него използването на по-голямо количество сирене, още повече всекидневно, може да наклони везните в противоположна посока, а не в интерес на здравето. 

В последна сметка множеството специалисти и разнообразни медицински експерти считат, че дневно е задоволително да се изяждат не повече от 30-50 г сирене. Ако пък се постанова понижаване на мазнините в менюто, се предлага сиренето да е с не повече от 30% масленост, а най-добре – не повече от 20%. Желателно е да се лимитират от потреблението на мазни сирена хората с наднормено тегло и хипертония. Както и страдащите от артрит или мигрена.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР