Консумацията на спанак може да предотврати развитието на рак на

...
Консумацията на спанак може да предотврати развитието на рак на
Коментари Харесай

Консумацията на спанак предпазва от най-страшната болест

Консумацията на спанак може да предотврати развиването на рак на дебелото черво, откри проучване на експерти от Научния здравен център на университета Ей енд Ем в Тексас, заяви електронното издание " Медикъл експрес ".

Ракът на дебелото черво е четвъртият най-разпространен тип рак в Съединени американски щати и втора водеща причина за смъртни случаи измежду онкоболните.

Предишни проучвания са установявали, че приемът на зелени зеленчуци и фибри понижава съвсем на половина риска от рак на дебелото черво. Резултатите от новото проучване, оповестени в сп. " Гат джърнъл ", са върху връзката сред спанака, чревното здраве, генетични фактори и прогнозите при болести на дебелото черво.

Авторите на проучването са употребявали модел на наследственото заболяване фамилна аденоматозна полипоза (ФАП), при което младежи развиват голям брой доброкачествени полипи в дебелото черво, написа dariknews.bg. При множеството пациенти с него се постанова оперативно премахване на червото, с цел да се избегне повишаването и образуването на голям брой тумори с напредването на възрастта.

Учените са захранвали животно с ФАП със замразен спанак 26 седмици и са отчели забележителна антитуморна активност в дебелото черво и тънките вътрешности. Те открили, че потискането на туморите от спанака усилва разнообразието на потребните бактерии в червата и води до генетични промени, с помощта на които се предотвратява развиване на рак.

" Вярваме, че потреблението на спанак защищава и хората, които не страдат от ФАП ", сподели ръководителят на проучването Родерик Дашууд, шеф на Центъра по епигенетика и профилактика на болесттите в института по бионауки и инженерни науки в тексаския университет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР