Консумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може

...
Консумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може
Коментари Харесай

Вижте храните, които нямат срок на годност

Консумацията на хранителен артикул с изминал период на валидност може да бъде изключително рискова за здравето. За благополучие, съществуват и такива храни, за които не би трябвало да се тревожите, тъй като те са годни за доста дълъг интервал от време.
1. Мед
Медът е в действителност неповторима храна. Благодарение на характерния си химически състав, който не позволява развъждането на бактерии, на процедура може да бъде безконечен. Нещо повече - в случай че си купите буркан с мед, който държите запечатан, бъдете сигурни, че няма да се скапе, защото няма контакт с въздух или с вода.
Любопитен факт: По време на разкопките на Египетските пирамиди археолози са разкрили буркани с мед. Предполагаемата им междинна възраст е към 3000 години. Медът е бил кадърен за консумация – археолозите са го пробвали! Няколко години по-късно пък в щата Джорджия е открит мед на повече от 5000 години.

2. Захар
Подобно на солта, захарта може да издържи за неустановен интервал от време – изключително в случай че я съхранявате в херметически затворен съд. Но даже и да всмуква малко вода от въздуха и да стане на бучки или кристали, не губи хранителната си стойност.
Между другото пудрата захар и кафявата захар също могат да се запазят за дълго време както бялата захар.

3. Соев сос
Соевият сос може да се съхранява напълно умерено минимум 3 години даже в случай че е отворен. А в случай че го държите в херметически затворен съд, то този интервал ще бъде доста по-продължителен. Разбира се, зависи от типа соев сос, от метода му на подготвяне, неговото качество и температурата на запазване.Например висококачественият соев сос е направен чрез естествена ферментация – развой, който лишава сред няколко месеца и 2 години. Само подобен соев сос може да бъде съхранен за повече от 3 години и да резервира изцяло хранителната си стойност. Затова е добре да подбирате деликатно марката и да избягвате производители, които прибавят в продукта изкуствени съставки и химикали, които имат за цел да ускорят процеса на ферментация.

4. Кленов сироп
Според Асоциацията по произвеждане на кленов сироп в Масачузетс неотворена бутилка няма да се скапе в никакъв случай. А даже когато я отворите, можете да я ползвате в продължение на години, стига да я държите в хладилника.

5. Сухи бобови зърна
Учени от университета Бригъм Йънг са открили, че след 30-годишно предпазване сухите бобови зърна са се изменили на външен тип, само че са останали изцяло годни за консумация, което е потребно да се знае при изключителни обстановки.

6. Сол
За да сме почтени, би трябвало да кажем, че солта е минерал, а не хранителен артикул, по тази причина е невероятно да се скапе. Разбира се, като всеки минерал, и този може бързо да всмуква вода и след време да се трансформира в една гигантска канара. Дори това да се случи, в същината си това ще бъде към момента сол, която може да се яде.
Имайте поради обаче, че йодираната сол има период на валидност към година и колкото повече време минава, толкоз повече губи питателните си качества.

7. Твърд алкохол
Алкохолните питиета като водка, уиски, ром, коняк нямат период на валидност, само че е добре да ги съхранявате на хладни и тъмни места в добре затворени бутилки.

8. Оцет
Оцетът е още един артикул без период на валидност, само че въпреки всичко се изискват подобаващи условия за съхранението му – студени и тъмни места, надалеч от светлина и топлота, и най-добре в истинската опаковка.

9. Сухо мляко
Според всички здравни стандарти сухото мляко също може да се съхранява в продължение на доста години, стига да го държите в херметически затворен съд.

10. Ориз
Най-добре да съхранявате ориза в пластмасов или стъклен съд и при по-ниски температури (малко над нулата). Едно изследване сочи, че при тези условия може да издържи до 30 години, без да изгуби хранителната си стойност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР