Консултациите на президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни

...
Консултациите на президента Румен Радев във връзка с предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

Напрежение на „Дондуков“ 2: Остри реплики между Марешки и Радев по време на консултациите

Консултациите на президента Румен Радев по отношение на идните парламентарни избори са доста закъсняла. Това разгласи водачът на „ Воля “ Веселин Марешки по време на разискванията на идния избор на „ Дондуков “ 2. Според него в навечерието на изборите е безсмислено да се разискват ремонти на Изборния кодекс и методите на гласоподаване.

„ Това е израз на нерешителност и непросветеност за избирането на датата на изборите, която е във вашите пълномощия. Според нас би трябвало с едни по-ранни съвещания и да бъдат чути всички хора. За страдание, това се случи в края и на двата мандата – и на Народното събрание, и на вашия. Казвам го като отчаяние след многочислените ни предложения да дискутираме тези тематики – електронното гласоподаване и видеонаблюдението в секциите “, сподели Марешки.



Марешки съобщи, че мандатът на Румен Радев ще се запомни с две неща – бетонирал е ГЕРБ на власт и изкарал мутрите на площада по време на летните антиправителствени митинги.

„ От „ Воля “ положихме много старания, с цел да уважим българите, които избраха Вас, само че избраха и настоящия парламент. Края на мандата е 26 март, само че също по този начин разгадавам, че би трябвало да уважим волята на всички, които не харесват сегашните ръководещи в Народното събрание, стачкуваха цяло лято и желаеха оптимално бързо това държавно управление да си отиде. Затова на 28 март, при прецизно съблюдаване на всички здравни ограничения, да бъдат извършени изборите “, уточни още Марешки.
Снимка: btvnovinite.bg
По думите му най-демократичният метод за ограничение на изборните операции е видеонаблюдение при отварянето на урните и броенето на бюлетините. Марешки дефинира като екзотични концепциите за гласоподаване по пощата, тъй като от партията му не виждали разлика дали жителите ще се редят пред пощенския клон, или изборната секция.

Лидерът на „ Воля “ разяснява, че страната ни нямаше да се изправя пред тези проблеми, в случай че по-рано бяха направени крачки към въвеждането на електронно гласоподаване както за сънародниците ни зад граница, по този начин и за жителите у нас. Той добави, че още през 2017 година от партията му са създали тези оферти, само че никой не им е обърнал внимание.

Радев отговори на Марешки с рецензия . Според президента е некадърно и безсмислено да „ се подпишеш под предложение за нова Конституция, която не си чел “. По думите му е екзотична поддръжката на водача на „ Воля “ към здравни ограничения при вота, в случай, че те към момента не са оповестени на никое място.

„ Вие декларирате, че сте подготвен да подкрепите нещо, което не съществува все още. Стремежът на тези съвещания е да има доверие към всички ограничения, които ще се подхващат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, чакам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирането правата на жителите и не стреляте слепешката “, сподели Радев.

Държавният глава беше безапелационен, че проведените от него съвещания не са закъснели, а са закъснели парламентарно показаните партии, тъй като до момента е трябвало да се делегират по-рано права на Централната изборна комисия.

Радев попита по кое време ще бъде подготвен договорът за машинното гласоподаване, по кое време ще има методика и явен здравен протокол с всички вероятни сюжети, съгласно параметрите на здравната конюнктура.

Марешки от своя страна попита за какво президентът се е отметнал от датата на изборите, само че Радев побърза да му репликира и го прикани да прочете Конституцията и напомни, че той към момента не е издал декрет за формалната дата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР